Sedem milijonov brezposelnih Britancev noče delati

V Veliki Britaniji je brezposelnost velika, kar sedem milijonov brezposelnih pa noče delati.
Fotografija: Foto: Angela Weiss / AFP)
Odpri galerijo
Foto: Angela Weiss / AFP)

Rezultati nedavne ankete Britanskega Urada za nacionalno statistiko (ONS) kažejo, da kar 13 milijonov brezposelnih Britancev ne išče dela, več kot polovica pa jih je odgovorilo, da sploh ne želijo delati.
image_alt
Kako preprečiti odhod zaposlenih?

Podjetja v Veliki Britaniji se soočajo z izjemnim pomanjkanjem delovne sile. Kljub temu je bilo po podatkih statističnega urada v drugem četrtletju (od aprila do junija) letošnjega leta tri milijone brezposelnih ljudi, starih od 16 do 64 let, več v primerjavi z enakim obdobjem pred dvema letoma.
Tudi med pandemijo se je ponekod zaposlovalo. Foto: Olivier DOULIERY / AFP)
Tudi med pandemijo se je ponekod zaposlovalo. Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

Pred pandemijo tri milijone manj brezposelnih


Od 13 milijonov ljudi, ki v tem obdobju niso delali, je približno sedem milijonov anketirancev odgovorilo, da ne želijo delati. Kot kažejo podatki Urada za nacionalno statistiko, je bilo v Združenem kraljestvu v enakem obdobju pred pandemijo, torej leta 2019, kar tri milijone manj brezposelnih.  
image_alt
Ob povprečni slovenski plači je mogoče (pri)varčevati. Kako?

Brezposelnost se niža hitreje od pričakovane


Zadnji podatki Urada za statistiko so bolj spodbudni. Stopnja brezposelnosti v Veliki Britaniji se namreč zmanjšuje hitreje od pričakovanega. V zadnjem četrtletju se je namreč znižala za 0,2 odstotka na 4,7 odstotka, poročajo britanski mediji.

Spodbudne številke so posledica sproščanja ukrepov in odprtja gospodarstva, menijo poznavalci. Delodajalci so se morali spopasti z velikim povpraševanjem, zato so hitreje zaposlovali. Med majem in julijem letos je bilo, po podatkih Urada za nacionalno statistiko, rekordnih 953.000 prostih delovnih mest.
Povečalo se je tudi število starejših delavcev. Foto: Shutterstock
Povečalo se je tudi število starejših delavcev. Foto: Shutterstock

Število zaposlenih je v zadnjem mesecu poskočilo za 182.000, julija pa je doseglo 28,9 milijona. Številke so sicer še vedno pod ravnijo pred pandemijo, kar pomeni, da trg dela še ni povsem okreval, opozarjajo strokovnjaki.
 

Kažejo se pozitivni znaki okrevanja


Kot poročajo britanski mediji, je tamkajšnji finančni minister Rishi Sunak dejal, da številke kažejo na učinkovit načrt za delovna mesta, ki rešuje delovna mesta in vrača ljudi nazaj na delo. Podatki so obetavni, saj je trenutno na plačilnih listah največ zaposlenih od marca leta 2020.
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

V zadnjih treh mesecih naj bi se število zaposlenih povečalo za več kot pol milijona, poročajo tuji mediji.
»Obstajajo pozitivni znaki okrevanja, saj se je stopnja zaposlenosti povečala na 75,1 odstotka,« je povedal Mims Davies, britanski minister za zaposlovanje.

Več iz rubrike