Savdska Arabija: Na 30 razpisanih delovnih mest 28.000 prijav žensk

Zaradi izvedbe številnih socialnih reform v tej državi se je udeležba žensk na delovnem trgu v zadnjih petih letih skoraj podvojila.
Fotografija: Prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman. Foto: Handout/Reuters
Odpri galerijo
Prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman. Foto: Handout/Reuters

V Savdski Arabiji se je na razpisanih 30 delovnih mest strojevodje prijavilo 28.000 žensk, so poročile španske železnice Renfe. Izbrane kandidatke bodo po usposabljanju vozile hitre vlake med svetima mestoma Meko in Medino. To je prvič v zgodovini države, da imajo savdske ženske dostop do tega poklica, poroča na spletni strani britanski BBC.

Savdska Arabija je imela desetletja eno najnižjih stopenj zaposlenosti žensk na svetu. V zadnjih letih si vlada v okviru načrta prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana, prizadeva razvejati svoje tradicionalno v nafto usmerjeno gospodarstvo.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

V zadnjih petih letih se je udeležba žensk na trgu dela skoraj podvojila

Za diverzifikacijo gospodarstva je država izvedla številne socialne reforme. Med drugim je odpravila prepoved vožnje za ženske in ublažila zakone o moškem skrbništvu, da bi ženske lahko svobodneje potovale. Zaradi takšnih sprememb se je udeležba žensk na delovnem trgu v zadnjih petih letih skoraj podvojila na 33 odstotkov. V prvi polovici lanskega leta je bilo v državi na novo zaposlenih več žensk kot moških.

Moški vseeno še vedno zasedajo večino delovnih mest, zlasti v javnem sektorju, kaže študija, ki jo je lani objavil ameriški think tank Brookings Institute. Zaposlitvena akcija španskih železnic bo tako verjetno zadovoljila le majhen del žensk, ki želijo delati v javnem sektorju.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Španske železnice, ki si prizadevajo ustvarjati priložnosti za ženske v lokalnem okolju, trenutno v Savski Arabiji zaposluje 80 moških, še 50 pa jih je v postopku usposabljanja.

Kljub velikim socialnim reformam morajo ženske v Savski Arabiji še vedno pridobiti dovoljenje moškega skrbnika za poroko ali da npr. zapustijo zapor ali dobijo določeno zdravstveno oskrbo. Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da se ženske v Savdski Arabiji še vedno soočajo z diskriminacijo v povezavi s poroko, družino, ločitvijo in odločitvami glede otrok.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Več iz rubrike