Rusija grozi z blokado portala Youtube

Ruski medijski regulator Roskomnadzor razmišlja o omejitvi dostopa do portala Youtube, kateremu očita cenzuro.
Fotografija: Foto: Lucy Nicholson / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Ruski medijski regulator Roskomnadzor je ta teden omenil možnost omejitve dostopa do portala Youtube, potem ko je plaftorma zaradi kršenja pravil zaprla kanala ruskega medija RT v nemškem jeziku. Ruska stran očita tej priljubljeni ameriški platformi cenzuro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Regulator je opozoril, da bi lahko zaradi cenzure izdali platformi opozorilo, ker naj bi domnevno kršila pravice svobode govora. Zakon omogoča ukrepe za celotno ali delno omejitev dostopa, če se ne upošteva opozorila, so dodali.
 

Zaradi domnevnega kršenja pravil zaprtje dveh kanalov


Youtube je v torek sporočil, da je izdal opozorilo RT zaradi kršenja smernic glede dezinformacij o covidu-19, nato pa so se zaradi kršenja pravil odločili zapreti dva kanala.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Kremelj je že dlje časa v sporu s tujimi tehnološkimi podjetji, katerim očitajo vmešavanja v rusko politiko in da gostijo vsebine, ki podpirajo zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Rusko zunanje ministrstvo je očitalo Youtubeu medijsko agresijo, h kateri so po njihovem pozvale nemške oblasti. Ob tem je napovedalo povračilne ukrepe.
image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Rusija krepi pritiske na tehnološke velikane in želi nadzorovati vsebine, ki so na spletu na voljo za rusko občinstvo. Pred parlamentarnimi volitvami je ruski regulator tudi zamrznil več deset strani povezanih z Navalnim.

Več iz rubrike