Rolls-Royce letos na trg s svojim prvim električnim avtomobilom

Rolls-Royce je potrdil, da bo prvi serijsko proizveden električni avtomobil predstavil pred koncem leta 2020.
Fotografija: Rolls-Royce 103EX. FOTO: Rolls-Royce / James Lipman
Odpri galerijo
Rolls-Royce 103EX. FOTO: Rolls-Royce / James Lipman

Podjetje, ki je v lasti BMW, se usmerja v elektrifikacijo, da bi svojim strankam omogočilo vožnjo brez emisij. Namesto da bi baterije postavili v enega od svojih obstoječih modelov, bo Rolls-Royce v segment električnih vozil vstopil s povsem novim.
 
Neuradno bo nov model nadomestil seriji Wraith in Dawn, zato bi električni avtomobil znamke lahko na trg vstopil kot kupe in / ali kabriolet, Pri Automotive News so izvedeli, da se bo vozil na Rolls-Royceovi modularni aluminijasti platformi. Cena vozila sicer še ni znana, a bo ta verjetno krepko čez 25.000 ameriških dolarjev, kot po novem za svojo blagovno znamko napoveduje Elon Musk. 
 
Rolls-Royce 103EX. FOTO: Rolls-Royce / James Lipman
Rolls-Royce 103EX. FOTO: Rolls-Royce / James Lipman
Za podjetje je še prezgodaj, da bi predložilo tehnične specifikacije. Rolls-Royce bi se lahko odločil za izposojo komponent pri svoji matični družbi ali pa je tehnologijo razvil sam, špekulirajo poznavalci. Ne glede na to je blagovna znamka poudarila, da se stranke ne zavzemajo za možnosti brez emisij, vendar predpisi družbo silijo v prehod na elektriko.
 
»Od naših kupcev ni povpraševanja, vendar jim moramo biti sposobni prodati avtomobil, če zakonodaja prepoveduje vožnjo z avtomobilom z zgorevanjem v središče mesta,« je tiskovni predstavnik povedal za Automotive News.


Direktor podjetja Torsten Müller-Ötvös je napovedal, da se model trenutno razvija in naj bi prvič nastopil »v tem desetletju«. Dodal je, da se električni pogonski sklop popolnoma prilega podobi znamke, saj je tih in zagotavlja ogromno navora, ki ga stranke pričakujejo, ne glede na to, ali vozijo na gorivo ali elektriko. Akumulatorji dodajo težo, vendar nihče ne kupi Rolls-Roycea, ker misli, da je ta okreten, lahek avto.
 
Rolls-Royce 103EX. FOTO: Rolls-Royce / James Lipman
Rolls-Royce 103EX. FOTO: Rolls-Royce / James Lipman
V tem času bo Rolls-Royce nadaljeval s finim uglaševanjem svojega mogočnega motorja V12, za katerega predvideva, da bo do konca leta 2020 poganjal večino avtomobilov, ki jih izdeluje. In ne pričakujte, da bo izdal vtični hibridni model. Podjetje bo preskočilo bencinsko-električno tehnologijo in gre naravnost iz 12-valjnih v elektromotorje.
 
Rolls-Royce se že približno desetletje ukvarja z elektrifikacijo. Na avtomobilskem sejmu v Ženevi leta 2011 je podjetje predstavilo električno različico Phantoma zadnje generacije z imenom 102EX, vodilni pa so že takrat razmišljali, da bi limuzini zagotovili serijsko proizvodnjo. Projekt se je ustavil, ko so ugotovili, da ima tehnologija še vedno resne omejitve, zlasti glede voznega dosega, in da kupci niso bili zainteresirani za prehod na elektriko.
Rolls-Royce 103EX. FOTO: Rolls-Royce / James Lipman
Rolls-Royce 103EX. FOTO: Rolls-Royce / James Lipman

Inženirji so hibridne prototipe preizkušali že leta 2010, vendar so ostali na stopnji testiranj. Osupljivo futuristični koncept 103EX (na slikah), ki ga je Rolls-Royce predstavil leta 2016, pa je bil električen in popolnoma avtonomen.
 

Več iz rubrike

aktualno

Direktor Zpiza: Do 100 milijonov evrov manj v pokojninski blagajni

Generalni direktor Zpiza Marijan Papež ne podpira uvedbe socialne kapice, predvidene v predlogu zakona o debirokratizaciji.

aktualno

Branko Meh: Zavedati se moramo potencialnih stečajev podjetij

Predsednik OZS Branko Meh je gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pozval k takojšnjemu podaljšanju moratorija na kredite.

aktualno

Dober zrak za večjo produktivnost in zdravje

Preredko pomislimo na to, da dihamo zdravju škodljiv zrak. Kako doseči večjo agilnost, produktivnost in zdravje? Odgovarja Neža Močnik iz VELUX Slovenija.

aktualno

MAN zapira tovarno v Avstriji – ogroženih je 8000 delovnih mest

Sijaj in beda kapitalizma ... Ko skrbna nemška poslovna mati postane zlobna mačeha za avstrijske hčere.

Komentarji: