Naprodaj razkošna vila italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija

Ker nobeden od dedičev nima možnosti, da bi prevzel delež drugega, bo vila dana na dražbo, s čimer se končuje 20-letni pravni spor med štirimi sorojenci.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona Italy News24
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona Italy News24

Vila italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija (1813-1901) v kraju Sant'Agata di Villanova v bližini severnoitalijanskega mesta Piacenza bo po dolgih pravnih bitkah in družinskih sporih ponujena na dražbi. Italijanska država bo imela predkupno pravico. Tako je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA odločilo sodišče v Parmi.

image_alt
Zakaj je Monaco raj za bogataše?

Razkošna vila, v kateri je Verdi živel pol stoletja, je sicer v lasti skladateljevih dedičev, ki pa niso našli skupnega jezika glede njene prihodnosti, po pisanju agencije APA poročajo italijanski mediji. Ker nobeden od dedičev nima možnosti, da bi prevzel delež drugega, bo dana na dražbo, s čimer se končuje 20-letni pravni spor med štirimi sorojenci.

Vilo v kraju Sant'Agata, kamor se je Verdi preselil leta 1851, je doslej upravljal Angiolo Carrara Verdi. V njej so številni predmeti, ki pripovedujejo o skladateljevem življenju in delu. "Ker se nismo uspeli dogovoriti, mora vila na dražbo. Konec, ki si ga zagotovo nisem želel, vendar ne morem storiti ničesar. Nimam sredstev, da bi prevzel deleže preostalih dedičev, zato bo vila šla v prodajo," je povedal Carrara Verdi, ki je vilo upravljal od materine smrti leta 2010.

Po pisanju agencije APA sta streha in fasada nujno potrebni obnove, na vzdrževalna dela čaka tudi šest hektarjev obsegajoč park.

Verdi je v vili ustvaril nekaj svojih najlepših oper. V njej so pohištvo in skladateljevi osebni predmeti, vključno z dunajskim klavirjem znamke Fritz, na katerem je napisal operi Trubadur in La Traviata.

image_alt
Arheologi so odkrili novo starodavno majevsko mesto

Ohranjenih 28 oper

Verdi se je rodil v vasici Le Roncole pri Bussettu v pokrajini Parma. Šolal se je pri lokalnih učiteljih, pri 19 letih pa se je želel vpisati na glasbeni konservatorij v Milanu, ki se danes imenuje prav po njem, vendar ga niso sprejeli, češ, da je prestar in ima premalo klavirskega znanja. Verdi je moral zato znanje pridobiti zasebno pri maestru Vicenzu Lavigni. Ostal je v Milanu in študiral pri Lavignu ter se začel seznanjati z italijanskim glasbenim gledališčem.

Pozneje je v milanski Scali uspel že s prvo opero Oberto leta 1839. Njegova druga opera je propadla - skladal je ob umirajoči ženi in otrocih - nato pa se je z zelo uspešno opero Nabucco začel njegov skladateljski vzpon vse do velikega trojčka - Rigolleto, Trubadur in La Traviata - ki se mu je pozneje pridružila še Aida. Leta 1874 je Verdi napisal Rekviem, poklon smrti in odrešenju.

Po dolgem premoru je znova začel komponirati opero. V starosti je med danes 28 ohranjenimi operami napisal še dve mojstrovini, Othella (1887) in Falstaffa (1893). Med njegove pomembne opere sodijo še Ernani, Macbeth, Luisa Miller, Siciljanske večernice, Simon Boccanegra, Ples v maskah, Moč usode in Don Carlo.

image_alt
Neverjetno: Kitaro Kurt Cobaina na dražbi prodali za vrtoglav znesek

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.