Prvi SMS, ki je bil kdajkoli poslan, prodan za 107.000 evrov

Včeraj je bilo na dražbi v dražbeni hiši Aguttes prodano prvo SMS sporočilo, ki je bilo kdajkoli poslano. Sporočilo je bilo prodano v obliki NFT.
Fotografija: Prvi poslan SMS v obliki NFT. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters
Odpri galerijo
Prvi poslan SMS v obliki NFT. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters

Včeraj je bilo na dražbi v dražbeni hiši Aguttes prodano prvo SMS sporočilo, ki je bilo kdajkoli poslano. Sporočilo je bilo prodano v obliki NFT (nezamenljivih žetonov), kupec, domnevno Kanadčan, ki je aktiven v tehnološkem sektorju, pa je zanj odštel kar 107.000 evrov.

image_alt
Bill Gates investiral več milijonov v startup brez strank in dobička

Prvo SMS sporočilo je bilo poslano 3. decembra 1992, dolgo pa je 15 znakov. Njegova vsebina se glasi 'Merry Christmas', kar v prevodu pomeni 'vesel božič'. Prek računalnika ga je poslal Neil Papworth, programer pri podjetju Vodafone, svojemu direktorju Richardu Jarvisu na božični zabavi, ki jo je organiziralo podjetje. Jarvis mu na sporočilo ni mogel odgovoriti, saj njegov mobilni telefon ni dopuščal te funkcionalnosti.

NFT oziroma nezamenljivi žetoni omogočajo nakup pravic za spletno umetnost, kamor spadajo slike, animacije ali celo tviti. Iz Vodafona so sporočili, da bodo izkupiček od prodaje namenili delovanju agencije ZN za begunce (UNHCR).

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Prvi SMS v Sloveniji poslan šest let kasneje

Prvi poslan SMS smo v Sloveniji dočakali leta 1998. Takrat novo funkcionalnost je omogočil Mobitel. Kmalu zatem je postalo pošiljanje sporočil celo precej bolj priljubljeno od klicev, sploh med mlajšo generacijo.

SMS je sicer kratica za 'Short Message Service'. Tekstovna sporočila so v naslednjih letih postala čedalje bolj popularna. Z napredkom tehnologije so se razvile tudi mobilne aplikacije za pošiljanje sporočil prek internetne povezave. Mednje spadajo whatsapp, viber, FB messenger in druge.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

Ključni koncept SMS sporočil je njihova kratkost. V začetku je bila dolžina takih sporočil omejena na 128 bajtov, nekoliko kasneje na 140 bajtov oziroma 160 znakov, danes pa so taka sporočila lahko že precej daljša. Kasneje so se razvila tudi MMS sporočila, ki omogočajo pošiljanje multimedijskih vsebin.

Številni operaterji se sicer v začetku niso odločali, da bi telefonov dodali to funkcijo. Prepričani so bili namreč, da se ljudem ne bo dalo ukvarjati z nadležnim tipkanjem sporočil, ampak bodo za komuniciranje z drugimi raje izbrali klic. Njihova zmota je bila velika, tipkanje sporočil pa je še danes - navkljub elektronski pošti in družbenim omrežjem - zelo priljubljen način komunikacije.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Več iz rubrike