Proračuna bodo krojile najnovejše gospodarske napovedi

Vlada bo proračuna 2020 in 2021 potrjevala prihodnji teden, ko bo znana jesenska gospodarska napoved Umarja.
Fotografija: Večina proračunskih prejemnikov dobiva več kot do zdaj, je pa želja več od zmožnosti in nihče ni zadovoljen, je slišati v vladni koaliciji. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Večina proračunskih prejemnikov dobiva več kot do zdaj, je pa želja več od zmožnosti in nihče ni zadovoljen, je slišati v vladni koaliciji. Foto: Leon Vidic/Delo

Vlada je poslance koalicije na Brdu pri Kranju seznanila z državnima proračunoma za prihodnji dve leti, sama pa bo ju bo predvidoma sprejela in poslala v državni zbor do konca meseca. A ob ohlajanju gospodarstva v Nemčiji, Italiji bo pomembna jesenska napoved gospodarske rasti Umarja za leti 2020 in 2021, predvidoma 19. seprembra. »Upamo, da sprememba napovedi ne bo velika, sicer bomo morali začeti nov krog proračunskih pogajanj,« je po srečanju povedal minister za finance Andrej Bertoncelj.

Po ministrovih besedah imamo pri nas še zelo lepo gospodarsko rast, tudi v 2020 bo po njegovi oceni znašala okoli treh odstotkov. A ob velikem umirjanju rasti v naših gospodarskih partnericah bi veljalo tudi pri nas razmisliti o omejevalnih ukrepih, ki naj bi jih obravnavali znotraj zakona o izvrševanju proračuna, je še dodal minister, ki upa, da čez 14 dni ne bo treba pripraviti novega proračunskega okvira.
proračunske prerazporeditve
proračunske prerazporeditve

Pogajanja z vsemi proračunskimi uporabniki so uporabniki so bila zelo težka, če se je komu kaj dalo, se je drugemu kaj vzelo, a proračun je za zdaj usklajen, razrezi so dogovorjeni, zdaj čakajo še na Umarjevo napoved, če bodo potrebne kakšne korekcije, je še pojasnil Bertoncelj. Oba proračuna bosta v skladu z domačim fiskalnim pravilom: najvišja raven porabe je 10,45 milijarde evrov, prioritete pa so razvoj, sociala in plače.

Več preberite na Delo.si

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: