Prodaja avtomobilov v EU letos navzgor

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev napoveduje, da naj bi se pomanjkanje čipov počasi stabiliziralo.
Fotografija: Foto: Fabian Bimmer/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Fabian Bimmer/Reuters

Prodaja avtomobilov v Evropi naj bi se letos okrepila za 7,9 odstotka, a bo kljub temu ostala pod ravnjo, doseženo leta 2019, kažejo podatki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Prodanih naj bi bilo okoli 10,5 milijona vozil, pri čemer ACEA računa na to, da se bo pomanjkanje čipov stabiliziralo.

Združenje ACEA zato poziva EU, naj zmanjša svojo odvisnost od tujih dobaviteljev in se tako izogne škodi za strateške evropske industrije v prihodnosti, so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani združenja.

image_alt
Najbolj zanesljive znamke rabljenih avtomobilov

Lani v EU prodanih 9,7 milijona vozil

Pomanjkanje čipov je lani ohromilo avtomobilsko industrijo, kar je vodilo v zmanjšanje prodaje. Lani je bilo tako v EU prodanih 9,7 milijona vozil.

Kljub temu je še naprej rasel delež prodanih električnih in hibridnih vozil. Ti po podatkih združenja zdaj predstavljajo skoraj vsak peti nov prodan avtomobil v EU.

»Da so avtomobili z električnim polnjenjem zelo uspešni, je zelo dobrodošla novica,« je izjavil predsednik ACEA in generalni direktor BMW Group Oliver Zipse. »Vendar ne smemo pozabiti, da je to še vedno precej krhek trg, ki je zelo odvisen od podpornih ukrepov, kot so spodbude za nakup in predvsem široka dostopnost polnilne infrastrukture,« je obenem opozoril.

Foto: Jože Suhadolnik
Foto: Jože Suhadolnik

V zadnjih letih prodaja električnih avtomobilov rasla štirikrat hitreje od gradnje polnilnih mest

Pri tem so v združenju opozorili, da trenutno hitrost uvajanja infrastrukture zaostaja za povpraševanjem potrošnikov po avtomobilih z električnim polnjenjem. Tako je v zadnjih petih letih prodaja električnih avtomobilov rasla štirikrat hitreje kot gradnja polnilnih mest.

»Prodaja električnih avtomobilov se je med letoma 2017 in 2021 povečala za več kot 10-krat, medtem ko se je število javnih polnilnic v EU v istem obdobju povečalo za manj kot 2,5-krat,« je dejal Zipse. »Če tega stanja ne bomo hitro rešili z uvedbo ambicioznih ciljev za vse države članice EU, bomo kmalu naleteli na oviro na cesti,« je bil jasen.

image_alt
Izjemno redka in najdražja plemenita kovina na svetu

ACEA poziva Evropski parlament in nacionalne vlade, naj podprejo predlog uredbe o infrastrukturi za alternativna goriva Evropske komisije in tako zagotovijo vzpostavitev ustreznega polnilnega omrežja, so še zapisali v sporočilu za javnost.

O pomanjkljivosti infrastrukture EU za električna vozila je ACEA opozarjala septembra lani. V desetih članicah po zadnjih podatkih ni bilo niti ene električne polnilnice na 100 kilometrov glavnih cest. Najmanj jih je bilo v Litvi, Grčiji, na Poljskem, v Latviji in Romuniji. V Sloveniji je bila na omenjeno razdaljo ena.

image_alt
Leteči dirkalnik na vodikov pogon

Več iz rubrike