Primerjalni test: Ovseni napitki s preveč sladkorja

V nekaterih ovsenih napitkih je veliko preveč sladkorja, zato so nekaterim prižgali celo rdečo luč.
Fotografija: Rastlinski napitki niso zadosten nadomestek mleku. Foto: Pixabay
Rastlinski napitki niso zadosten nadomestek mleku. Foto: Pixabay

Rastlinski napitki predstavljajo priročno in priljubljeno zamenjavo za mleko predvsem pri tistih, ki se uživanja mleka zaradi različnih razlogov izogibajo. Alergija na mleko, laktozna intoleranca, način prehranjevanja … spreminjajo navade ljudi, zato ponudniki hrane ponujajo nove izdelke, ki bi lahko nadomestili določeno živilo. Mleko pri tem ni nobena izjema in možnih alternativ, rastlinskih napitkov, je na nakupovalnih policah vsako leto več. A previdno, rastlinski napitki niso zadosten nadomestek mleku in marsikateri vsebuje preveč sladkorjev.

V okviru primerjalnega ocenjevanja ovsenih napitkov so na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave (Mipor) pregledali in ocenili 17 izbranih, ki nimajo dodanih okusov in arom. Zanje so odšteli med 1,15 in 2,99 evra. Enajst izdelkov so ocenili z oceno dobro, pet povprečno in enega z oceno pomanjkljivo, zaradi dodanih aditivov. Največ točk so izdelkom odšteli zaradi visoke vsebnosti sladkorja ali zelo nizke vsebnost beljakovin, pri nekaterih pa tudi zaradi slabše označbe.
 

Ovseni napitek ni enakovredno nadomestilo mleku


Ovseni napitki so sestavljeni iz ovsa in vode z dodatkom soli ter sončničnega olja. Le dva sta vsebovala dodane vitamine (D2, B12), trije kalcij in trije topno prehransko vlaknino inulin.

»Če mleko v prehrani nadomeščamo z rastlinskimi napitki, tudi ovsenim, se moramo zavedati, da s tem v telo vnesemo tudi več kot 10-krat manj beljakovin kot z enako količino kravjega mleka,« je predstavila rezultate ocenjevanja Anja Bolha in dodala: »Ovseni napitki v povprečju vsebujejo tudi več sladkorja kot mleko. In ta sladkor sploh ni dodani sladkor, saj se med predelavo sprosti iz ovsenih zrn, a ga vseeno opredeljujemo kot prosti sladkor. Kaloričnost napitkov pa raste z vsebnostjo ovsa.«

Potrošniki rastlinske napitke pogosto imenujejo kar »mleko«, npr. ovseno, riževo ali sojino. Uporaba tega izraza ni primerna in je nedovoljena, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije, saj je mleko, poudarjajo, jasno definirano kot čist, nespremenjen, svež proizvod mlečne žleze v času laktacije, dobljen s popolno in redno molžo zdravih in pravilno krmljenih krav, ovac ali koz, ki mu ni nič dodano oziroma odvzeto.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: