Priglašen prevzem Cestnega podjetja Ptuj

Lastniški premiki v slovenski gradbeni industriji.
Fotografija: FOTO: Hočevar Uroš /Delo
Odpri galerijo
FOTO: Hočevar Uroš /Delo

Mineral, podjetje za obdelavo naravnega kamna, je na agenciji za varstvo konkurence priglasil prevzem podjetij CPIN, Cestnega podjetja Ptuj in Tovarne asfalta Kidričevo. Gre za lastniško povezana podjetja, ki jih obvladuje Ferdinand Veingerl.

Družba Mineral iz Podpeči, sicer v lasti poslovneža Fehima Seleka, upravlja več kamnolomov v Sloveniji. Podatkov o poslovanju za lani še niso objavili, je pa podjetje v zadnjih letih doživelo poslovni preporod, je razvidno iz javno objavljenih podatkov.
FOTO: Suhadolnik Joze / Delo
FOTO: Suhadolnik Joze / Delo

 

Kdo je tarča


CPIN je krovno podjetje, ki je v 87-odstotni lasti Veingerla. CPIN je tudi 59,49-odstotni lastnik Cestnega podjetja Ptuj, ta pa ima v večinski lasti Tovarno asfalta Kidričevo. Da želi Veingerl prodati celoten sistem podjetij, je Štajerski tednik poročal leta 2017. Med kandidati za povezavo so bile GIC Gradnje Ivana Cajzka, ki je letos postal manjšinski lastnik Cestnega podjetja Ptuj. Slednje je predlani zbralo 34 milijonov evrov prihodkov od prodaje, Tovarna asfalta Kidričevo pa 4,2 milijona evrov.

Kaj počne Cestno podjetje Ptuj


Cestno podjetje Ptuj vzdržuje 500 kilometrov državnih cest in 1000 kilometrov občinskih, navajajo na svoji spletni strani, pri čemer skrbi za njihovo poletno in zimsko vzdrževanje. Lastne baze imajo na Ptuju, v Mariboru, Slovenski Bistrici in Ormožu. Ukvarjajo se predvsem z nizkimi gradnjami, nekaj referenc imajo tudi pri visokih gradnjah, imajo pa tudi lastno proizvodnjo gradbenih polizdelkov.

 

Več iz rubrike