Pri sosedih zaradi nove nevarnosti evakuirali 50 turistov

V Val Ferretu, zaselku pod ledenikom, je bilo evakuiranih približno 65 ljudi, med njimi 50 turistov. Ceste so zaprte za promet in pešce.
Fotografija: Prebivalci in turisti so v četrtek zjutraj zapuščali spodnji del Val Ferreta (Courmayeur). FOTO: Thierry Pronesti/EPA
Odpri galerijo
Prebivalci in turisti so v četrtek zjutraj zapuščali spodnji del Val Ferreta (Courmayeur). FOTO: Thierry Pronesti/EPA

Po ponovnem opozorilu, da se lahko velik del ledenika Mont Blanc vsak čas odlomi, so evakuirali domačine in turiste v Courmayeurju v italijanski dolini Aosta. Zaprte so tudi vse lokalne ceste.

Ukrepi so bili uvedeni v sredo zjutraj, potem ko so strokovnjaki iz fundacije Montagne Sicura (Fundacija varnih gora) dejali, da lahko 500.000 kubičnih metrov ledu z ledenika Planpincieux zdrsne na parku Grandes Jorasses. V primeru odloma bi masa potrebovala manj kot dve minuti, da bi dosegla spodnjo občinsko cesto, pravijo.

»Poiskali bomo [alternativne] rešitve za prebivalce,« je za italijansko tiskovno agencijo Ansa dejal Stefano Miserocchi, župan Courmayeurja. »Turisti bodo morali najti rešitve sami.«Glaciologi, ki spremljajo Planpincieux, trdijo, da novemu delu ledu grozi propad. Hiše so evakuirali tudi septembra lani, ko so strokovnjaki opozorili na možen zdrs 250.000 kubičnih metrov ledu. Stroka kot razlog navaja »nenormalno gibanje temperatur«, ledenik pa je kritičen že od leta 2013.

Čez masovni Mont Blanc, najvišje gorsko območje v Evropi, se razprostira 4.000 ledenikov, ki obdajajo Italijo, Francijo in Švico. Strokovnjaki fundacije Montagne Sicura, ki spremljajo 184 ledenikov na območju doline Aosta, napovedujejo, da bodo alpski ledeniki, če se bo delež emisij še naprej povečeval s sedanjo hitrostjo, do leta 2050 ob polovico ledu.
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: