Prejemnik priznanja za življenjsko delo za management je Igor Mervič

Igor Mervič je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021. Priznanje bo prejel danes na srečanju Združenja Manager.
Fotografija: Igor Mervič. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Igor Mervič. Foto: Leon Vidic/Delo

Igor Mervič je bil 28 let prvi obraz izjemne zgodbe o razvoju in poslovnem uspehu družbe Spar Slovenija. Kot generalni direktor jo je vodil do konca leta 2020, danes pa je član njenega nadzornega sveta in svetovalec koncerna. Spar je postal pod njegovim vodstvom trgovec z drugim najvišjim tržnim deležem v Sloveniji in tretjim v skupini – za Sparom v Avstriji in Južni Afriki.

Ob podpori izjemne ekipe mu je kot edinemu v skupini uspelo nepretrgoma poslovati z dobičkom. Družbo so v času njegovega vodenja odlikovali vrhunski poslovni rezultati, razvojna naravnanost in družbena odgovornost. Spar Slovenija je imel na policah 70 odstotkov izdelkov slovenskih dobaviteljev, kar so ves čas podpirali tudi lastniki.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

S špartansko ekipo od 120 do 4877 zaposlenih

Mervič je vodenje Spara prevzel leta 1992 – pred tem je 12 let delal v Lesnini – ko je imel ta v Sloveniji le štiri trgovine. Njegova prva naloga je bila postavitev centra Interspar v BTC-ju. Danes ima Spar Slovenija 111 poslovalnic, 9 restavracij, 21 trgovin Spar partner ter spletno trgovino SPAR Online, lastno pekarno in distribucijski center. Ves čas so rasli, organsko, brez prevzemov. Takšna je bila Mervičeva vizija od samega začetka, ko je imel, kot pravi, špartansko ekipo. A ta se je v 28 letih okrepila za 40-krat; s 120 na 4877 zaposlenih. Med njegovim vodenjem so bili zaposleni najbolj zadovoljni v celotni skupini, hkrati je imel Spar Slovenija najnižjo fluktuacijo. Tudi zato, ker so zaposlenim omogočali stalna izobraževanja, rast in razvoj ter številne druge ugodnosti.

image_alt
Povpraševanje po teh poklicih izjemno raste

Spar Slovenija je leto 2020 zaključil z 827 milijoni evrov prihodkov ob 10-odstotni donosnosti kapitala, ob tem pa je v prvem koronskem letu povečal tudi svoj tržni delež. Od leta 2004 je Spar več kot podvojil svoje prihodke, dobiček pa je z 8,5 milijona evrov v 2004 povišal na največ 18,4 milijona v letu 2013. V 2020 je znašal 10,5 milijona evrov. Lastniki so ves čas zaupali Mervičevi viziji, da dobička ne maksimizirajo, ampak ga vložijo v nove investicije. Prav zaradi zaupanja lastnikov in vrednot, ki jih je delil z njimi, je podjetje vodil 28 let.

Postavljal trende v branži, tudi s Štartaj Slovenija

Pod njegovim vodstvom je postal Spar Slovenija zgodba o razvoju, inovativnosti in uspehu. Mervič je ves čas vodenja postavljal trende v branži in se podpisal pod številne uspešne ter družbeno odgovorne projekte. Leta 2016, ob 25. obletnici delovanja, je Spar postal prvi slovenski trgovec, ki je na inovativen način podprl še neuveljavljene slovenske ustvarjalce in podjetnike.

Igor Mervič, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa. Foto: Združenje Manager
Igor Mervič, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa. Foto: Združenje Manager
V projektu Štartaj Slovenija, ki je plod sodelovanja s Pro Plusom in agencijo Formitas, so ti dobili edinstveno priložnost za poslovni zagon; od razvoja ideje do prostora na policah v veliki trgovski verigi. V šestih sezonah so podprli 44 podjetnikov, ki so skupaj na Sparovih policah predstavili kar 200 različnih izdelkov. Štartaj Slovenija je tudi velikokrat nagrajen projekt, leta 2017 z viktorjem za posebne medijske dosežke, veliko nagrado SOF za najboljšo celostno komunikacijo in nagrado Media Marketinga za najboljšo marketinško akcijo v regiji.

Njihovo odgovorno in trajnostno poslovanje podjetja se kaže tudi v tem, da so že leta 2012 vpeljali linijo izdelkov Spar Veggie, podpisali so Zavezo zdravju, ki zmanjšuje uporabo soli in sladkorja v lastnih proizvodih, zmanjšujejo porabo energije in količino plastike, podpirajo lokalno okolje, sponzorirajo kulturo in šport – že 22 let so denimo generalni pokrovitelj Košarkarske zveze Slovenije.

Managerski entuziast

Mervič je v svoji izjemno uspešni managerski karieri vedno poskušal biti korak pred drugimi; ves čas ga motivirata napredek in razvoj. Odlikujejo ga prodornost in predanost, vztrajnost in zaupanje, strokovnost in jasna stališča, pa strast in intuicija, za katero pravi, da ga je reševala na poslovni poti in tlakovala pot k uspehu. Je eden tistih voditeljev z večnim managerskim entuziazmom, ki vedno gleda v prihodnost, kaj bi lahko še ustvaril(i). Zaposlene je znal navdušiti s svojo vizijo, ekipo pa je vedno postavil na prvo mesto; na skupni poti je dovoljeval napake, spodbujal nove ideje, odgovornost in sodelovanje. Ponosen je na to, da je velik del ekipe, ki jo je ustvaril, v podjetju še danes.

20. prejemnik priznanja za življenjsko delo

Pod Mervičevo taktirko je Spar Slovenija prejel številna priznanja in nagrade. Med drugim tudi spletni trgovec leta, oglaševalska znamka leta, zlato nagrado Effie, ponašajo se s certifikatom Družini prijazno podjetje, priznanji za kakovost itd. Mervič je bil ves čas vpet tudi v širše družbeno okolje. Je dolgoletni član upravnega odbora Združenja Manager, Trgovinske zbornice Slovenije in podpredsednik košarkarskega kluba Cedevita Olimpija.

Igor Mervič, ki ga stanovski kolegi in kolegice izjemno cenijo, je v več kot 40-letni karieri pustil pomemben pečat v slovenskem managementu, zato je postal 20. prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa.

image_alt
Pustila varno službo in uspela v svetu kriptovalut

O priznanju za življenjsko delo

Združenje Manager podeljuje priznanje za življenjsko delo v managementu stanovskim kolegom, ki so se s svojimi dosežki in vplivom zapisali v zgodovino slovenskega managementa. Komisijo, ki je predlagala prejemnika priznanja, sestavljajo Andrej Božič (predsednik komisije), Tomaž Berločnik, Tjaša Kolenc Filipčič, Petra Juvančič, Medeja Lončar, Aleša Mižigoj, Sebastijan Piskar, Melanie Seier Larsen in Aleksander Zalaznik.

Več iz rubrike