Pregled posledic podnebnih sprememb

Posledice podnebne krize so vedno hujše in ne prizadenejo samo enega podjetja ali enega sektorja.
Fotografija: Z naraščajočimi temperaturami se povečuje tudi nevarnost pandemij, ki se prenašajo z virusi (živalske gripe, zika …). Foto: Reuters
Odpri galerijo
Z naraščajočimi temperaturami se povečuje tudi nevarnost pandemij, ki se prenašajo z virusi (živalske gripe, zika …). Foto: Reuters

Posledice se kažejo po vsej verigi vrednosti in ne prizadenejo samo enega podjetja ali enega sektorja. Zaradi vremenskih ujm so poškodovane nepremičnine in infrastruktura, podjetja ne morejo delovati, ljudje ne morejo priti na delo ali blaga ni mogoče dostaviti tja, kjer je potrebno, kupci ne morejo priti do storitev in blaga, gospodarstvo trpi.


Zanimivo vprašanje, ki nas pesti v času nestanovitnega vremena je: "Kako bi lahko natančneje napovedali vreme?"


Številna podjetja po vsem svetu se v ekstremnih vročinskih valovih soočajo s tem, da delavci ne morejo delati zaradi previsokih temperatur. Na letališčih zaradi vročine in drugih ujm ustavljajo zračni promet, ker se talijo celo pristajalne steze. Živilska podjetja se ukvarjajo z resnimi težavami zaradi slabih letin pri pridelovalcih, ki jim dobavljajo sestavine. Turistične destinacije marsikje ogrožajo požari in poplave.

Zaradi pogostejših in vedno hujših suš, ekstremnih padavin ali poplav je vedno bolj pogosta kriza z vodo, ki ima po vsem svetu obsežne gos­podarske, zdravstvene in varnostne vplive.


Kakšne pa so starodavne metode napovedovanja vremena


V Cape Townu v Južni Afriki so aprila 2018 zaradi pomanjkanja vode skoraj razglasili »day zero«, dan, ko bi ustavili preskrbo z vodo. Analitiki tam opozarjajo, da bo vodna kriza prizadela približno 300.000 delovnih mest v kmetijstvu in več deset tisoč v sektorju storitev, gostinstva in prehrane.

Letos poleti so v Franciji zaradi vročinskega vala zaprli šole, železnica je brezplačno vračala denar za vozovnice, če se kupci niso odločili za potovanje, število smrti, tudi med mladimi, se je zaradi vročine zelo povečalo.

Nepremičninske družbe na Floridi in v Teksasu so zaskrbljene zaradi orkanov in dvigovanja morske gladine ter tveganja, da zavarovalnine ne bodo v celoti pokrile izgub zaradi podnebnih nesreč.

Zavarovalnice celo razmišljajo, da na teh območjih ne bi več omogočale zavarovanj. Z naraščajočimi temperaturami se povečuje tudi nevarnost pandemij, ki se prenašajo z virusi (živalske gripe, zika …) in vplivajo na globalno zdravje ljudi ter posredno na gospodarstvo. Seznam se nadaljuje …


Dražjih zavarovanj kmetje nočejo ali ne morejo plačati. Vse večje breme na državi?


Podnebne spremembe odpirajo kritična geostrateška vprašanja, v katerih ni mogoče izključiti možnosti vojn in družbenih prevratov.
 

ČLANEK JE DEL KOLUMNE »Stroški in priložnosti podnebne krize za podjetja«


Več iz rubrike

Komentarji: