Nova verzija 50 let starega športnika za 2 milijona evrov

Lamborghini bo v naslednjem letu na ceste poslal 112 primerkov znamenitega modela Countach v posodobljeni različici.
Fotografija: Lamborghini Countach je bil v proizvodnji od leta 1973 do leta 1990, v tem obdobju so ga v razponu nekaj generacij izdelali v 1983 primerkih. Foto: Lamborghini
 
Odpri galerijo
Lamborghini Countach je bil v proizvodnji od leta 1973 do leta 1990, v tem obdobju so ga v razponu nekaj generacij izdelali v 1983 primerkih. Foto: Lamborghini  

Italijanski proizvajalec luksuznih športnih avtomobilov se je odločil s svojim legendarnim modelom Countach oživeti zgodovino. Novi modeli bodo na voljo v omejeni seriji, kot bogat zbirateljski predmet, za 2,27 milijona evrov. Lamborghini Countach LPI 800-4 lahko z več kot 800 konjskimi močmi pospeši do 100 kilometrov na uro v 2,8 sekunde in doseže največjo hitrost pri 355 kilometrih na uro.

image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

Ekskluzivno darilo za 50. obletnico

Ikonična oblika Countacha, ki jo je zasnoval Marcello Gandini iz oblikovalskega studia Bertone, je dosegla kultni status enega najbolj cenjenih Lamorghinijevih modelov. Countach LPI 800-4, izdan ob 50. obletnici izvirnika, ohranja njegove oblikovne poteze, vendar s sodobnim pridihom. Tako kot izvirnik je nizek, širok in značilne klinaste oblike z ravnimi in ostrimi linijami.

Lamborghini Countach LPI 800-4. Foto: Lamborghini
Lamborghini Countach LPI 800-4. Foto: Lamborghini

Nekateri značilni Lamborghinijevi dodatki so ostali nespremenjeni; denimo tako imenovana škarjasta dvižna vrata in zasnova štirih izpušnih cevi. Klinasto obliko avtomobila in pravokotno temo krasita dva velika zračna kanala, tridelne zadnje luči in Countachove 'škrge'. Nova različica je seveda tudi veliko bolj razkošna in sodobna. Opremljena je z 8,4-palčnim osrednjim HDMI zaslonom na dotik in fotokromatsko streho, ki se s pritiskom na gumb spremeni v prozorno.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Countach LPI 800-4 ima Lamborghinijev 6,5-litrski 12-valjni motor, ki proizvede 769 konjskih moči. Neposredno na menjalnik pa je nameščen še 48-voltni elektromotor, kar še dodatno poveča njegovo moč na nekaj več kot 800 konjskih moči. Lamborghini je torej našel način, kako s pomočjo elektromotorja za vse ljubitelje vonja po bencinu ohraniti 12-valjni motor pri življenju. Avtomobil pospeši iz stanja mirovanja do 100 kilometrov na uro v zgolj 2,8 sekunde in doseže največja hitrost pri 355 kilometrih na uro.

Novi Countach tehta 1595 kilogramov, vsi karoserijski elementi pa so izdelani iz ogljikovih vlaken. Lamborghini je nekaj izvirnega DNK Countacha vnesel tudi v notranjost avtomobila, ki jo krasi rdeče in črno usnje. Na sedežih in armaturni plošči so tudi geometrijski šivi s kvadratnim motivom, ki nakazujejo na dizajn in tehnologijo iz 70. let prejšnjega stoletja.

image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Proizvodnja je omejena le na 112 enot, kar označuje interno ime projekta 'LP 112', ki je bilo uporabljeno med razvojem originala pred 50 leti. Countach LPI 800-4 bo od prvega četrtletja leta 2022 dalje dobavljen lastnikom po vsem svetu, njegova cena pa bo znašala 2,27 milijona evrov.

Več iz rubrike