Poslovanje z Rusijo prekinjajo tudi Apple, Ford in Boeing

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, se vse več podjetij odloča za prekinitev vezi z njo. Med njimi so tudi Apple, Ford, Boeing in ExxonMobil.
Fotografija: Logotip podjetja Apple in ruska zastava. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Logotip podjetja Apple in ruska zastava. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Prodajo v Rusiji je med drugim ustavil Apple, ki je že prejšnji teden sprejel več ukrepov proti Rusiji. »Prejšnji teden smo ustavili ves izvoz v Rusijo. Storitve Apple Pay in druge so omejene. Ruska medija RT News in Sputnik nista več na voljo v App Store, niti zunaj Rusije,« so v torek sporočili iz tehnološkega velikana.

Podjetje je prav tako onemogočilo promet in dogodke v živo na Apple Maps v Ukrajini zaradi varnosti Ukrajincev, kar je že prej storil Google oziroma Alphabet, da se Rusi ne bodo znašli po cestah.

image_alt
Umar: Potek vojne bo ključno vplival na gospodarska gibanja

ExxonMobil napovedal umik z glavnega naftnega polja, ki ga upravlja v Rusiji

Ameriški naftni velikan ExxonMobil je v luči ruskega napada na Ukrajino v torek napovedal, da se bo v imenu konzorcija, ki vključuje ruska, indijska in japonska podjetja, začel postopoma umikati z glavnega naftnega polja, ki ga upravlja v Rusiji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

»Kot odziv na nedavne dogodke začenjamo postopek prekinitve dejavnosti in pripravljamo ukrepe za izstop iz projekta Sahalin-1,« je skupina zapisala v izjavi.

image_alt
Države, v kateri imajo avtomobili največkrat prevrtene kilometre

V družbi so pri tem dodali, da obžalujejo dejanja Moskve v Ukrajini, in poudarili, da ne bodo več vlagali v nove projekte v Rusiji. Podobne umike sta pred tem sicer že napovedali energetski družbi BP in Shell.

Da prekinja podporo ruskim letalskim prevoznikom in svoje dejavnosti v Moskvi, je v torek naznanil tudi ameriški proizvajalec letal Boeing. Kot so sporočili iz podjetja, so ustavili vse večje operacije v Moskvi in začasno zaprli svojo pisarno v Kijevu.

»Prav tako ukinjamo opravljanje storitev v zvezi z dobavo delov, vzdrževanjem in tehnično podporo za ruske letalske prevoznike. Ker se konflikt nadaljuje, so naše ekipe osredotočene na zagotavljanje varnosti naših sodelavcev v regiji,« so po poročanju AFP sporočili iz družbe.

Shell. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Shell. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Ford ustavlja vse operacije v Rusiji in namenja 100.000 dolarjev ukrajinskim beguncem

Ameriški Ford je v torek naznanil, da ustavlja vse svoje operacije v Rusiji in namenja uvodnih 100.000 dolarjev pomoči ukrajinskim beguncem.

Ameriška podjetja za procesiranje plačil s kreditnimi karticami Visa, Mastercard in American Express so v torek napovedala, da bodo zaradi mednarodnih sankcij proti Rusiji ruskim bankam onemogočile dostop do svojih plačilnih omrežij.

Francosko energetsko podjetje Total je v torek napovedalo konec novih vlaganj v Rusiji in pomoč v govoru in denarju Ukrajincem. Prodajo v Rusiji je prejšnji teden ustavilo britansko avtomobilsko podjetje jaguar Land Rover.

image_alt
Trump se vrača na družbena omrežja

Danski ladjar Maersk je medtem ustavil promet z Rusijo z izjemo hrane, zdravil in humanitarnih potrebščin, kar je sicer že prejšnji teden storil z Ukrajino. Prejšnji teden je promet z Rusijo ustavil tudi nemški ladjar Hapag-Lloyd.

Več ameriških filmskih podjetij, kot so Paramount, Sony, Warner Bros in Walt Disney, so napovedali zaustavitev objave novih filmov v Rusiji.

Facebook oziroma Meta je v ponedeljek napovedal, da omejuje dostop do RT News in Sputnika v EU, TikTok je omejil dostop ruskih državnih medijev do platform v EU, Mirosoft je RT umaknil iz svoje trgovine aplikacij in tako naprej.

image_alt
Navade, ki so znanim bogatašem pomagale do uspeha

Več iz rubrike