Poslovanje z Rusijo prekinjajo tudi Apple, Ford in Boeing

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, se vse več podjetij odloča za prekinitev vezi z njo. Med njimi so tudi Apple, Ford, Boeing in ExxonMobil.
Fotografija: Logotip podjetja Apple in ruska zastava. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Logotip podjetja Apple in ruska zastava. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Prodajo v Rusiji je med drugim ustavil Apple, ki je že prejšnji teden sprejel več ukrepov proti Rusiji. »Prejšnji teden smo ustavili ves izvoz v Rusijo. Storitve Apple Pay in druge so omejene. Ruska medija RT News in Sputnik nista več na voljo v App Store, niti zunaj Rusije,« so v torek sporočili iz tehnološkega velikana.

Podjetje je prav tako onemogočilo promet in dogodke v živo na Apple Maps v Ukrajini zaradi varnosti Ukrajincev, kar je že prej storil Google oziroma Alphabet, da se Rusi ne bodo znašli po cestah.

image_alt
Umar: Potek vojne bo ključno vplival na gospodarska gibanja

ExxonMobil napovedal umik z glavnega naftnega polja, ki ga upravlja v Rusiji

Ameriški naftni velikan ExxonMobil je v luči ruskega napada na Ukrajino v torek napovedal, da se bo v imenu konzorcija, ki vključuje ruska, indijska in japonska podjetja, začel postopoma umikati z glavnega naftnega polja, ki ga upravlja v Rusiji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

»Kot odziv na nedavne dogodke začenjamo postopek prekinitve dejavnosti in pripravljamo ukrepe za izstop iz projekta Sahalin-1,« je skupina zapisala v izjavi.

image_alt
Države, v kateri imajo avtomobili največkrat prevrtene kilometre

V družbi so pri tem dodali, da obžalujejo dejanja Moskve v Ukrajini, in poudarili, da ne bodo več vlagali v nove projekte v Rusiji. Podobne umike sta pred tem sicer že napovedali energetski družbi BP in Shell.

Da prekinja podporo ruskim letalskim prevoznikom in svoje dejavnosti v Moskvi, je v torek naznanil tudi ameriški proizvajalec letal Boeing. Kot so sporočili iz podjetja, so ustavili vse večje operacije v Moskvi in začasno zaprli svojo pisarno v Kijevu.

»Prav tako ukinjamo opravljanje storitev v zvezi z dobavo delov, vzdrževanjem in tehnično podporo za ruske letalske prevoznike. Ker se konflikt nadaljuje, so naše ekipe osredotočene na zagotavljanje varnosti naših sodelavcev v regiji,« so po poročanju AFP sporočili iz družbe.

Shell. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Shell. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Ford ustavlja vse operacije v Rusiji in namenja 100.000 dolarjev ukrajinskim beguncem

Ameriški Ford je v torek naznanil, da ustavlja vse svoje operacije v Rusiji in namenja uvodnih 100.000 dolarjev pomoči ukrajinskim beguncem.

Ameriška podjetja za procesiranje plačil s kreditnimi karticami Visa, Mastercard in American Express so v torek napovedala, da bodo zaradi mednarodnih sankcij proti Rusiji ruskim bankam onemogočile dostop do svojih plačilnih omrežij.

Francosko energetsko podjetje Total je v torek napovedalo konec novih vlaganj v Rusiji in pomoč v govoru in denarju Ukrajincem. Prodajo v Rusiji je prejšnji teden ustavilo britansko avtomobilsko podjetje jaguar Land Rover.

image_alt
Trump se vrača na družbena omrežja

Danski ladjar Maersk je medtem ustavil promet z Rusijo z izjemo hrane, zdravil in humanitarnih potrebščin, kar je sicer že prejšnji teden storil z Ukrajino. Prejšnji teden je promet z Rusijo ustavil tudi nemški ladjar Hapag-Lloyd.

Več ameriških filmskih podjetij, kot so Paramount, Sony, Warner Bros in Walt Disney, so napovedali zaustavitev objave novih filmov v Rusiji.

Facebook oziroma Meta je v ponedeljek napovedal, da omejuje dostop do RT News in Sputnika v EU, TikTok je omejil dostop ruskih državnih medijev do platform v EU, Mirosoft je RT umaknil iz svoje trgovine aplikacij in tako naprej.

image_alt
Navade, ki so znanim bogatašem pomagale do uspeha

Več iz rubrike

Ugotovitve KPK kršiteljem zapirajo vrata državnih družb

Zakon o SDH prinaša zaostrovanje pogojev za nadzornike in člane uprav državnih družb.

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.