V ZDA naj bi poskušali aretirati ženske, ki bi splav opravile drugje

Ameriški predsednik Biden predvideva, da bodo določene zvezne države poskušale aretirati tiste ženske, ki bodo potovale, da opravijo splav.
Fotografija: Na fotografiji protest podpornice pravice do splava pred vrhovnim sodiščem.

FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Odpri galerijo
Na fotografiji protest podpornice pravice do splava pred vrhovnim sodiščem. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters

Po tem, ko je proti koncu junija - v večini konservativno - vrhovno sodišče po skoraj petdeset letih spreobrnilo prelomno odločitev Roe proti Wadu, prekinitev nosečnosti ni več dovoljena povsod v ZDA. O pravici do splava bodo zdaj odločale zvezne države in v približno polovici splava najverjetneje ne bo mogoče več izvajati.

image_alt
Ljudje s(m)o en sam strošek!

Podporo pravici do splava so izrazili številne znane osebnosti, prostovoljno pomoč obljubljajo tudi ameriški piloti, ki bi, v sodelovanju z družbami, ki se zavzemajo za pravico do splava, ženskam iz podeželskih predelov brez dostopa do pristojnih klinik prevažali na bolj naklonjena območja ZDA. Disney je napovedal celo povračilo stroškov ženskam, ki morajo za splav potovati v druge zvezne države.

Biden: Ljudje bodo presenečeni

Na odločitev vrhovnega sodišča se je takoj odzval ameriški predsednik Joe Biden, ki je razsodbo takrat označil za neameriško, ob tem pa napovedal ukrepanje. V luči zgoraj opisanih prepovedi se je oglasil tudi v petek, ko se je na virtualnem srečanju sestal z demoktratskimi guvernerji zveznih držav: »Ljublje bodo pretreseni, ko bo prva zvezna država poskušala aretirati žensko, ker prečka državno mejo zaradi zdravstenih storitev,« je povedal in dodal, da ne verjame, da ljudje verjamejo, da se bo to zgodilo. »Ampak se bo zgodilo in to bo sporočilo celotni državi, da je to velika stvar, ki gre daleč; kar menim je, da vpliva na vaše osnovne pravice.«

Ameriški predsednik Joe Biden med udeležbo na vritualnem srečanju z demokratskimi guvernerji. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden med udeležbo na vritualnem srečanju z demokratskimi guvernerji. FOTO: Tom Brenner/Reuters

Reuters poroča, da je Biden ob tem še napovedal, da bodo na državni ravni delovali v smeri zaščite žensk, ki bodo prečkali meje zveznih držav, da lahko pridejo do splava. Hkrati bodo zagotovili, da imajo ženske dostop do vseh potrebnih zdravil v zveznih državah, kjer bo splav prepovedan.

Guvernerka zvezne države Nova Mehika Michelle Lujan Grisham je na srečanju povedala, da ta jugozahodna zvezna država »ne bo sodelovala« pri poskusih sledenja ženskam, ki so opravile splav, da bi jih lahko nato kaznovali. »Ne bomo izročali,« je še dejala.

image_alt
Milijarde Warrena Buffetta za vse otroke tega sveta

Zdravje žensk zdaj v rokah peščice zveznih držav

Družbe, ki se zavzemajo za pravico do splava, so v številnih zveznih državah že vložile potrebno zakonodajno dokumentacijo, ki bi ohranila pravico do prekinitve nosečnosti.

Sodniki na Floridi, v Louisiani, Taksasu in Utahu so do danes s svojimi odločitvami preprečili sprejetje novih omejitvenih zakonov na področju splava, medtem ko je najvišje sodišče v zvezni državi Ohio, ki jo vodijo republikanci, že dalo zeleno luč za prepoved pravice do splava.

Gurnerka zvezvne države New York Kathy Hochul je ob sprejetju prvih prepovedi pravice do splava dejala, da bo zdaj samo peščica držav morala poskrbeti za zdravje žensk v celotni državi. Hochul je še dodala, da je prisoten velik stres, ob tem pa spomnila, da gre za vprašanje življenja in smrti Američank.

Preberite še:

Več iz rubrike