Poporodna depresija pri moških: Ni vam treba trpeti v tišini

Kot kaže se poporodna depresija dogaja tudi moškim. Glede na raziskave do 10 odstotkov očetov doživi poporodno depresijo v prvem letu po rojstvu otroka.
Fotografija: Kot kaže se poporodna depresija dogaja tudi moškim. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kot kaže se poporodna depresija dogaja tudi moškim. Foto: Shutterstock

Prihod otroka je čas veselja in praznovanja, a tudi globokih sprememb. Nekatere izmed njih so lahko precej pretresljive.

Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je običajno, da novopečene matere v dneh po porodu doživijo blage primere poporodne depresije, za katero so značilna zaskrbljenost, žalost ali utrujenost. Običajno se ti primeri naravno izboljšajo v dveh tednih.

image_alt
Je diskriminacija na delovnem mestu zaradi telesne teže dovoljena?

Toda za 13 odstotkov novopečenih mater se lahko žalost razvije v popolno poporodno depresijo. Zakaj je temu tako, ni enostavno odgovoriti, saj pri tem veliko vlogo igrajo hormoni. Po porodu je namreč značilen močan padec estrogena.

Poporodna depresija pri moških

Kot kaže se poporodna depresija dogaja tudi moškim. Glede na poročilo Innovations in Clinical Neuroscience do 10 odstotkov očetov doživi poporodno depresijo v prvem letu po rojstvu otroka.

Depresija pri moških je pogosto videti drugače kot pri ženskah. Enako velja za poporodno depresijo. Foto: Shutterstock
Depresija pri moških je pogosto videti drugače kot pri ženskah. Enako velja za poporodno depresijo. Foto: Shutterstock

»Gre za večplastno, kompleksno vprašanje,« pravi dr. Brandon Eddy, docent za pare in družinsko terapijo na Univerzi v Nevadi v Las Vegasu. »Tudi moški lahko v tem času občutijo hormonske spremembe. Obstajajo dokazi, da imajo moški s poporodno depresijo nižjo raven testosterona. Vendar gre za več kot le za hormone. Tako za moške kot za ženske je poporodna depresija naporna tudi v čustvenem in socialnem kontekstu.«

Kako prepoznati poporodno depresijo pri moških?

Depresija pri moških je pogosto videti drugače kot pri ženskah. Enako velja za poporodno depresijo. »Pri moških se pogosto vidi kot jeza,« pravi dr. Eddy. »Oče je lahko pogosto vznemirjen, razdražljiv in oddaljen od družine. Morda bo zelo tiho in se bo vrgel v svoje delo ali hobije, kot so video igre.«

Včasih se poporodna depresija pri moških lahko opazi tudi na bolj uničujoče načine so ljubezenske afere, močno pitje, zloraba substanc ali celo agresija ali nasilje. Moški katerih partnerica ima poporodno depresijo so lahko izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj le te.

Vpliv poporodne depresije na družino

Kakorkoli že izgleda, je poporodna depresija pri moških lahko težava. Ne zgolj za očeta, temveč tudi za otroka.

Novopečeni očetje se pogosto počutijo izključene iz podpornih storitev, ki so na voljo materam. Foto: Getty Images
Novopečeni očetje se pogosto počutijo izključene iz podpornih storitev, ki so na voljo materam. Foto: Getty Images

Glede na študijo v Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry je očetova poporodna depresija povezana z otrokovimi psihološkimi motnjami sedem let pozneje. Ena takih motenj je opozicijska kljubovalna motnja, ki je stalni vzorec nekooperativnega vedenja do staršev in drugih avtoritet.

V kateri koli fazi je depresija pri očetih povezana tudi z vedenjskimi ali čustvenimi težavami pri otrocih, kaže študija pediatrije. To lahko vključuje pretiran jok pri dojenčkih in nerazumevanje z drugimi. Očetje s poporodno depresijo imajo manj interakcije s svojimi dojenčki, kar se tudi pozna pri otrokovem čustvenem razvoju. 

Kako si pomagati?

Očetje in njihove družine se morda ne zavedajo, da je poporodna depresija resna skrb za moške. Tukaj je nekaj korakov, ki lahko pomagajo.

image_alt
Status "neporočen" ali "samski" še vedno sramota

Zdravniški pregled tudi za očeta

Novopečeni očetje se pogosto počutijo izključene iz podpornih storitev, ki so na voljo materam, zato je dobro, da spregovorite, če je temu tako. Mamin šest tedenski poporodni pregled lahko vključuje pregled, znan kot Edinburška lestvica postnatalne depresije. "Prosite zdravnika, naj opravi pregled tudi za očeta," predlaga dr. Eddy.

Pogovor

Tako kot pri vseh drugih zdravstvenih težavah, ki jih morda imate, se tudi vi lahko obrnete na svojega zdravnika ali terapevta za kakršne koli večje spremembe v svojem življenju. »Če se počutite slabo in to ne izgine, poiščite terapevta,« pravi dr. Eddy. »Videl sem, da so očetje doživeli pozitivne spremembe že po nekaj sejah.«

Podpora drugih ljudi in skrb za svoje telo

Poleg svoje družine je dobra ideja  komunikacijami z ljudmi zunaj gospodinjstva, saj deluje terapevtsko. Prav tako je pomembna skrb za telo. Pomanjkanje spanja škoduje vašemu duševnemu zdravju. Naredite vse, kar je v vaši moči, da ujamete kakovosten spanec, ko je to možno.  

Jejte veliko sadja in zelenjave ter zmanjšajte količino dodanega sladkorja. Nizek vnos pridelkov in visok vnos sladkarij sta povezana s povečanim tveganjem za depresijo. Tudi redna telesna aktivnost in preživetje v naravi vam lahko dvigneta razpoloženje.

image_alt
Največ laži izrekajo finančni svetovalci in zasebni zdravniki

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.