Poljaki na svoji meji zgradili več kot 5-metrski jekleni zid

Poljska je včeraj sporočila, da je končala gradnjo jeklene pregrade na meji z Belorusijo.
Fotografija: S pregrado, ki se razteza v dolžini več kot 186 kilometrov, je Poljska zagradila skoraj polovico svoje meje z Belorusijo, gradnja pa je stala okoli 350 milijonov evrov. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
S pregrado, ki se razteza v dolžini več kot 186 kilometrov, je Poljska zagradila skoraj polovico svoje meje z Belorusijo, gradnja pa je stala okoli 350 milijonov evrov. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Poljski notranji minister Mariusz Kaminski je novinarjem dejal, da zid ločuje Poljsko od »mračne diktature Lukašenka,« ter poudaril, da je pregrada odgovor na poskuse Belorusije, da uporabi migrante iz Bližnjega vzhoda kot hibridno orožje.

Kaminski je v govoru pred 5,5 metra visokim jeklenim zidom v poljskem obmejnem mestu Kuznica poudaril, da je Belorusija soodgovorna za rusko agresijo na Ukrajino. Po njegovih besedah je bila uporaba migrantov kot orožja uvod v invazijo na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S pregrado, ki se razteza v dolžini več kot 186 kilometrov, je Poljska zagradila skoraj polovico svoje meje z Belorusijo, gradnja pa je stala okoli 350 milijonov evrov.

Poljska je pred tem sprejela ukrep o vzpostavitvi območja prepovedi vstopa, katerega veljavnost se izteče v petek. S tem je prepovedala gibanje in bivanje na obmejnem območju osebam brez stalnega prebivališča, vključno z migranti, humanitarnimi delavci in mediji, navaja poljski časnik Gazeta Wyborcza.

Migranti na meji

Več deset tisoč migrantov in beguncev, večinoma z Bližnjega vzhoda, je od lanskega poletja prečkalo ali poskušalo prečkati belorusko-poljsko mejo.

Poljska je na vrhuncu krize na mejo poslala na tisoče vojakov in policistov, da bi okrepili patrulje obmejne straže, in sprejela zakon, ki omogoča prisilno vračanje migrantov v Belorusijo.

image_alt
Grozota v Bosni in Hercegovini

T.i. pushbacki in ostro stališče poljske vlade proti migracijam so obsodili aktivisti in številne humanitarne organizacije, še navaja AFP.

Na poljsko-beloruski meji, kjer so se pozimi migranti in begunci spopadali z mrazom in slabimi higienskimi razmerami, je umrlo najmanj deset ljudi. Od začetka ruske invazije pa je Poljska odprla meje za begunce iz Ukrajine.

Preberite še:

Več iz rubrike