Pokojnine se bodo dodatno uskladile

V veljavo je stopila pokojninska novela, po kateri se bodo pokojnine dodatno uskladile. Kaj to pomeni za upokojence?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Veljati je začela pokojninska novela, po kateri se bodo pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca.

DZ je novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju na predlog poslancev DeSUS sprejel 13. januarja z 81 glasovi za in nobenim proti.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Glede na novelo se bodo s 1. januarjem letos na omenjeni način dodatno uskladili pokojnine in drugi prejemki, razen dodatka za pomoč in postrežbo in letnega dodatka.

Primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence

Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Tako naj bi odpravili posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki v času med letoma 2010 in 2015 niso bila v skladu s sistemskim zakonom. Z letom 2018 pa so se začele pokojnine usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati, tako da zdaj znaša še 3,5 odstotka, so povedali danes.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Vendar pa je koalicija vložila dopolnilo, s katerim so sledili izračunom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V skladu z njimi primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oz. so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu.

image_alt
Par, ki je rekordno hitro poplačal svoje dolgove

Več iz rubrike