Pod kakšnimi pogoji na obisk k našim sosedam?

Evropske države se počasi odpirajo za turizem. Pod kakšnimi pogoji bomo lahko obiskali sosednje države?
Fotografija: FOTO: Dejan Vodovnik / Delo
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Vodovnik / Delo

Po dolgotrajni karanteni zaradi pandemije covid-19 se situacija počasi obrača na bolje. Zaradi manjšega števila okuženih, obolelih in umrlih omejitve gibanja po Evropi niso več tako striktne. Ker se približuje sezona dopustov, številne zanima, kje bo možno preživeti počitnice in pod kakšnimi pogoji.
image_alt
V načrtu Instagram za otroke; stroka ogorčena

Kot smo se že naučili v času pandemije, se sicer situacija lahko zelo hitro spremeni. Tako ni nujno, da bodo obstoječe omejitve aktualne tudi čez nekaj mesecev. Vseeno smo za lažjo predstavo pripravili pregled nad ukrepi, ki so za prehod meje trenutno obveljali v naših sosednjih državah.
 

Avstrija - od 19. maja dalje ukrepi manj strogi


Avstrija trenutno dovoljuje prihod prebivalcem Evropske unije, schengenskega območja in varnih držav (Avstralija, Islandija, Nova Zelandija, Singapur, Južna Koreja in Vatikan). Državno mejo lahko prečkajo posamezniki z negativnim rezultatom PCR ali antigenskega testa. Ta mora biti opravljen vsaj 72 ur pred prihodom. Če potrdila niso priložili, morajo test opraviti najpozneje v naslednjih 24 urah. Nato je predviden prihod v 10-dnevno karanteno, po petih dneh pa se morajo testirati še enkrat. Test mora biti tudi tokrat negativen, navaja Forbes.
image_alt
Albert Bourla, Pfizer: Manj premožne države niso naročale cepiv

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sicer napovedal, da bodo ukrepi od 19. maja dalje nekoliko manj strogi. Za prebivalce zeleno in oranžno obarvanih držav karantena ob prihodu ne bo več obvezna. Prebivalci držav z rdečega seznama bodo morali pokazati negativni rezultat PCR ali antigenskega testa, medtem ko bo za tiste, ki bodo prišli iz temno rdečih držav karantena še vedno nujna.
 

Hrvaška – za vstop obvezen negativni test


FOTO: Blaž Samec / Delo
FOTO: Blaž Samec / Delo
Prihod je dovoljen zgolj prebivalcem Evropske unije in schengenskega območja. Obiskovalci morajo ob prehodu meje pokazati negativen rezultat covid-19 testa. Če testa ne prinesejo s sabo, ga naredijo na kraju samem, vendar morajo iti v karanteno, dokler rezultati niso znani. Prihodi z drugih območij niso dovoljeni, razen če gre za zdravstvene delavce. Cepljenim obiskovalcem ni treba iti v karanteno.
 

Madžarska ostaja zaprta za tujce


Madžarska je s septembrom 2020 zaprla meje za tujce in tako ostaja še danes. Vstop v državo je možen le redkim izjemam. Tudi v tem primeru morajo obiskovalci opraviti dva testa za covid-19; enega pred prihodom in drugega kasneje. Prav tako morajo iti v karanteno. Na Madžarskem sicer še vedno velja policijska ura, restavracije in lokali pa lahko obratujejo le na prostem.
 

Italija – ukrepi se po regijah razlikujejo


V Italiji so ukrepi še vedno prilagojeni epidemiološkemu stanju posamezne regije. Pred vstopom v državo je treba pokazati negativen test, nato pa prestati še 5- do 10-dnevno karanteno. Krajši čas karantene pripada prebivalcem Evropske unije in schengenskega območja.
image_alt
Hrvaška: 11.000 natakarjev zapustilo sektor; sezona pod vprašajem

Premier Martio Draghi je napovedal ponovno odprtje države in odpravo karantene od sredine maja dalje. Obiskovalci bodo morali za vstop v državo pokazati negativni test na covid-19 ali pa priložiti potrdilo o cepljenju oziroma prebolelosti. Lažji pregled bo omogočal evropski digitalni zeleni certifikat.
 

Grčija - s 14. majem milejši ukrepi


Grčija sicer ni naša soseda, vendar jo Slovenci dostikrat izberemo za svojo dopustniško destinacijo. Od 14. maja dalje naj bi država odprla meje za vse brez obveze za karanteno. Vsi potniki morajo izpolniti obrazec PLF in predložiti negativen rezultat PCR testa, ki je bil opravljen najpozneje 72 ur pred odhodom.
 

Več iz rubrike