V načrtu Instagram za otroke; stroka ogorčena

Zuckerberg načrtuje vzpostavitev Instagrama za otroke, mlajše od 13 let, kar je sprožilo burne odzive stroke.
Fotografija: FOTO: Charles Platiau / Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Charles Platiau / Reuters

Življenja si danes ne moremo več predstavljati brez tehnoloških pripomočkov. Ob prihodu prvih računalnikov in prenosnih telefonov so nam ti predstavljali zgolj zanimivost in popestritev prostega časa, v zadnjih letih pa tehnologija nezadržno prodira v vse pore našega življenja. S pandemijo se je vse skupaj še potenciralo. Medtem ko so se starejše generacije s tehnologijo srečale šele kasneje v življenju, so mladi z njo seznanjeni že od najzgodnejšega otroštva.
image_alt
V javnost pricurljali načrti namernega zaviranja elektrifikacije

Mlajše generacije so vse bolj aktivne na družbenih omrežjih. Starostna meja uporabnikov se vse bolj niža. Starši so upravičeno zaskrbljeni nad udejstvovanjem njihovih mladoletnih otrok na svetovnem spletu, ki je poln različnih pasti in nevarnosti. Kaj sploh lahko naredijo za to, da bi jih zaščitili?
 

Instagram predstavlja grožnjo za duševno zdravje otrok?


Medtem izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, načrtuje vzpostavitev Instagram različice za otroke, mlajše od 13 let, kar je sprožilo burne reakcije javnosti, navaja CNN Business.

Le nekaj dni nazaj je 44 državnih odvetnikov podpisalo pismo, naslovljeno na Zuckerberga, in ga s tem pozvalo, da ukine tovrstne načrte. Sklicevali so se na pomisleke v zvezi z duševnim zdravjem in zasebnostjo otrok.

»Uporaba družbenih omrežij pri otrocih lahko predstavlja grožnjo njihovemu zdravju in dobremu počutju, saj se niso zmožni spopadati z izzivi, ki jih ta prinaša. Poleg tega Facebooku na svojih platformah v preteklosti ni uspelo zaščititi dobrobiti otrok,« so med drugim zapisali v pismu.
FOTO: Blaž Samec / Delo
FOTO: Blaž Samec / Delo

Otroci že zdaj uporabniki Instagrama


Tiskovni predstavnik Facebooka je v izjavi za CNN Business dejal, da si ni smiselno zatiskati oči; otroci družbena omrežja namreč že uporabljajo. Dejal je, da želijo s to potezo pri podjetju zgolj omogočiti staršem večji nadzor nad tem, kaj na družbenih omrežjih počnejo njihovi otroci. Kot je še dejal, rešitve razvijajo v sodelovanju s strokovnjaki za razvoj in varnost otrok, strokovnjaki za duševno zdravje in zagovorniki zasebnosti.
image_alt
Velik preboj na področju rakavih obolenj

»Veselimo se tudi sodelovanja z zakonodajalci in regulatorji, vključno z državnimi odvetniki. Poleg tega se zavezujemo, da na Instagram različici za otroke, mlajše od 13 let, ne bomo prikazovali oglasov,« je zatrdil tiskovni predstavnik.

Zuckerberg je dejal, da o platformi zaenkrat zgolj razmišljajo. Ugotovili so, da je veliko otrok, ki si želijo uporabljati Instagram.
Uporabnikom, mlajšim od 13 let, je trenutno dostop do Instagrama prepovedan. Ker pa je skoraj nemogoče preveriti starost osebe, ki si ustvari račun, je že zdaj veliko uporabnikov, ki ne dosegajo te starostne meje.
image_alt
Hrvaška v prvem četrtletju z izjemnim izvozom

Državni odvetniki v pismu še navajajo, da otroci morda ne bodo razumeli, katere vsebine so primerne za deljenje z drugimi. Prav tako se naj ne bi zavedali, da objavljeni podatki tam tudi ostanejo, niti nimajo vpogleda v to, kdo lahko dostopa do njihovih objav.

To sicer ni prvič, ko se je Facebook odločil za snovanje platforme za otroke. Aplikacija za klepet Messenger Kids je namreč namenjena uporabnikom, ki so stari med šest in 12 let.
 

Več iz rubrike