V javnost pricurljali načrti namernega zaviranja elektrifikacije

Diapozitivi, ki so ušli v javnost, lahko velikemu ameriškemu energetskemu ponudniku prekrižajo načrte.
Fotografija: Foto: REUTERS/Ralph D. Freso 
Odpri galerijo
Foto: REUTERS/Ralph D. Freso 

Konec aprila je družba Eversource na svojem Twitter profilu objavila novico, da so začeli graditi 'zeleno prihodnost'. Načrt družbe je, da bi do leta 2030 postali ogljikovodični. Kar pomeni, da bodo v prihodnosti pridobivali fosilna goriva s pomočjo vetra in sonca. Zeleno prihodnost so začeli graditi z vlaganjem v vetrnice, sončne elektrarne in projekte, ki temeljijo na polnjenju akumulatorjev za električna vozila.

image_alt
Albert Bourla, Pfizer: Manj premožne države niso naročale cepiv

V ozadju podle igre

 
V ozadju pa naj ne bi bilo vse tako mirno, kot je videti na prvi pogled. Dokumenti, ki je prvi objavil portal E&E News, razkrivajo, da je nacionalni konzorcij, ki je partner Eversourca, zelo aktiven v skupini, ki se bori proti elektrifikaciji. (vir). Poslanstvo skupine, ki naj bi štela 14 gospodarskih služb, je ustvariti učinkovite tržne materiale v korist industrije plina. Neprofitna skupina za zagovorništvo plina, Energy Solutions Center (ESC), je namreč v svojih diapozitivih pokazala, kako močno so se pripravljeni boriti proti elektrifikaciji.
Foto:Tolga Akmen / AFP
Foto:Tolga Akmen / AFP

 
ESC, ki je sicer neodvisna veja Ameriškega združenja za plin, je diapozitive predstavil na konferenci o zemeljskem plinu v Bostonu, sredi marca. Ko so v javnost prišli podatki, da je ESC povezan s skupino, se je Eversource od njega distanciral. Ravno po tem, ko je plačal 1,1 milijarde dolarjev za nakup podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo zemeljskega plina.
 
Tiskovni predstavnik Eversourca je za E&E News povedal, da podjetje ni in nikoli ne bo podpiralo ničesar, kar je v konfliktu s prizadevanjem podjetja, tj. zagotoviti čistejšo energetsko prihodnost za svoje stranke.
 
image_alt
Dobiček BioNTecha na račun cepiva strmo navzgor

V predstavitvi na diapozitivih je navedenih 15 članov konzorcija iz celotne države, vključno z velikani, kot sta Exelon in Washington Gas. (vir). V skupini je tudi kanadska podružnica podjetja Enbridge, ki se ukvarja z distribucijo plina. Ravno ta podružnica upravlja kontroverzni cevovod, ki je v zadnjem času glavni predmet tamkajšnjih protestov.
 

Leta 2019 prva prepoved priključkov za zemeljski plin

 
Podjetja, ki so vključena v skupino, trepetajo za prihodnost svojih produktov. Leta 2019 je Berkeley v Kaliforniji postalo prvo mesto, ki je prepovedalo priključke za zemeljski plin v novih stavbah. Temu so sledila še ostala mesta po državi. Večino teh je v Kaliforniji, vendar je zvezna država Massachusetts, kjer je sedež Eversourca, postala vroča točka, potem ko se je Brookline dolgotrajno boril za prepoved priključkov v novih stavbah. Cilj države je postati ogljično nevtralna do leta 2050. V to je vključena tudi odprava emisij iz ogrevanja domov, kjer pa zemeljski plin igra pomembno vlogo.
Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

 

Izpad elektrike v prid zemeljskemu plinu

 
Texas je bil februarja priča velikemu izpadu električne energije. Glavni razlog za izpad mreže naj bi bila prav razpoložljivost zemeljskega plina. Kljub temu so uradniki v Texasu trdili, da je zemeljski plin edina zanesljiva oblika energije. Slednje je pripeljalo do predloga zakona, ki prepoveduje kakršnokoli akcijo proti priključitvi zemeljskega plina, kjerkoli v ZDA. Avtorji, ki so napisali predlog zakona, so spremenili začetek besedila, da so lahko po izpadu elektrike utemeljili zanesljivost zemeljskega plina.

image_alt
Prodaja Adidasovih izdelkov na Kitajskem poskočila za 156 odstotkov

Lobiranja uspešna

 
Predlog zakona, ki je bil sprejet v Texasu, pa ni edini. Ameriško združenje za plin je s ciljem, preprečiti ostalim državam slediti Berkeleyu, začelo lobirati po celi državi. Lobiranja so uspela, saj je vsaj pet držav prepovedalo prepovedi, 10 pa jih razmišlja o svoji različici.
 
Tudi brez diapozitivov, ki so pricurljali v javnost, je jasno, da je industrija zemeljskega plina na trnih. Ko bodo okrepili kampanje proti elektrifikaciji, bo največji izziv razlikovati dejstva od resnice.
 

Več iz rubrike