PKP7: Predlog pripravljen, sindikati na nogah

Vlada je pripravila predlog sedmega protikoronskega zakona, ki bo ponudil dodatno pomoč gospodarstvu. V ZSSS so na nogah, saj so bili sindikati znova izključeni iz priprave nabora ukrepov.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Predlog sedmega paketa pomoči prinaša spremembe pri delnem kritju fiksnih stroškov podjetij, uveljavljanju subvencioniranja čakanja na delo, rešitev za najemnike poslovnih prostorov, ki niso v lasti države, davčno izvršbo samo v nujnih zadevah, ugodna posojila SID banke za cestne prevoznike ter podjetja s področja turizma in gostinstva. Trgovine bodo po predlogu lahko izjemoma odprte v nedeljo, 27. decembra in 3. januarja.

Zakon bo določil tudi pravno podlago, da se v Sloveniji izvede prostovoljno množično testiranje na prisotnost novega koronavirusa. Vsaj do konca prihodnjega leta naj bi vsem prebivalcem ponudil tudi cepljenje proti covidu-19. Država naj bi financirala tudi nakupe hitrih testov v podjetjih, in sicer s po 40 evri na zaposlenega.

V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) tak ukrep pozdravljajo. Poudarjajo, da so hitri testi ob strokovni uporabi koristni in jih v mnogi državah že na veliko uporabljajo za testiranje in zajezitev okužb. Po njihovem hitri testi niso pomembni samo za podjetja, ampak tudi za druge ustanove, denimo za domove za starejše občane.


Tako v SBC kot člani sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje pa so ocenili, da informacije o prevelikem deležu okužb na delovnih mestih ne temeljijo na verodostojnih podatkih. Gospodarske organizacije so predstavile svoje analize in podatke, predvsem pa so poudarile, da je v njihovih delovnih okoljih zelo malo okuženih, pa še te okužbe večinoma ne izvirajo iz delovnega okolja. Zato so vlado pozvali k odpiranju gospodarstva pod strogimi pogoji.

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal, da bo pozval k razmisleku o spremembi strategije za zajezitev epidemije. Napovedal je, da bo podatke in zahteve gospodarskih organizacij predstavil vladi in njeni strokovni skupini ter tudi sam ocenil, da je »glede na številke očitno, da trenutni pristop k zajezitvi epidemije še ne deluje najbolj učinkovito in ne prinaša želenih rezultatov«.

FOTO: Delo
FOTO: Delo
Gospodarsko ministrstvo je sicer v minulih dneh ministrstvu za zdravje že posredovalo predlog načrta za sproščanje omejitvenih ukrepov, do katerega naj bi se slednje zdaj opredelilo. Ali predlog vključuje tudi odprtje smučišč, ki visi v zraku vse od začetka smučarske sezone, ni znano.

Predlog sedmega protikoronskega zakona predvideva zamrznitev minimalne plače. Kot zahtevajo delodajalci, naj bi se minimalna plača 1. januarja 2021 ne zvišala. Nova formula za njen izračun naj bi bila uveljavljena šele 1. aprila 2021, vendar bi šlo nato to zvišanje do konca septembra v breme države.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so znova opozorili na izključevanje sindikatov iz priprave nabora ukrepov. Zaradi izključevanja bodo začeli s pripravami na vse oblike sindikalnega boja, vključno s splošno stavko. V ZSSS so poudarili, da so vsi dosedanji protikoronski zakoni na prvo mesto postavljali gospodarstvo, zato je čas, da se sedaj na prvo mesto postavi delavce.

Ministrstvo za delo so ob tem pozvali, da se opredeli do predlogov zamrznitve minimalne plače. V ZSSS so vedno bolj prepričani, da ima ravnanje ministrstva za delo svoj namen. »In eden izmed njih je morda namerno izključevanje sindikatov. Ne samo iz procesa oblikovanja in sprejemanja protikoronskih zakonov, temveč tudi iz socialnega dialoga,« so ocenili.


Sedmi protikoronski zakon naj bi prinesel tudi solidarnostni dodatek za upokojence in družine z najnižjimi prejemki. Upokojenci z najnižjimi pokojninami, to je do 714 evrov, naj bi solidarnostni dodatek prejeli skupaj z decembrsko pokojnino. Družinam z najnižjimi prejemki pa namerava država izplačati solidarnostni dodatek v višini 50 evrov na otroka.

Z namenom zmanjševanja brezposelnosti med mladimi namerava vlada začasno določiti, da se morajo zaposleni s 40 leti pokojninske dobe in dopolnjenimi 65 leti starosti upokojiti. Zaradi kadrovske stiske v zdravstvu pa se začasno ne bo zahtevalo dokazovanje znanja slovenskega jezika.

Zakon bo predvidoma segel tudi na področje kmetijstva. Za leto 2021 naj bi se ukinila časovna omejitev za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu, ki je zdaj določena pri 90 dneh. Določil se bo lahko začasni upravljalec kmetije, katastrski dohodek in pristojbina za vzdrževanje gozdnih cest za fizične osebe pa se bosta začasno znižala.

Več iz rubrike