Pipistrel prodan ameriški družbi

Ivo Boscarol je Pipistrel prodal ameriški družbi Textron. Boscarol ostaja manjšinski delničar z desetodstotnim lastništvom.
Fotografija: Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel. Foto: Pivk Mavrič/Delo
Odpri galerijo
Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel. Foto: Pivk Mavrič/Delo

Ivo Boscarol in Textron nista objavila vrednosti transakcije, je pa ameriška družba to razkrila v uradnih borznih razkritjih. Textron navaja, da je prevzel družbe Pipistrel, Pipistrel Vertical Solutions in Pipistrel Italia za okoli 218 milijonov evrov. Kupnina bo izplačana v denarju. Ustanovitelj Pipistrela Ivo Boscarol bo ostal manjšinski delničar z okoli desetodstotnim lastništvom. Ta delež bo Textron odkupil po dveh letih, vendar ocenjena vrednost transakcije že vključuje tudi odkup manjšinskega deleža.

image_alt
Slovenija: Vremenska napoved za pomlad 2022

Pipistrel je predlani ustvaril 21,5 milijona evrov prihodkov in 3,6 milijona evrov dobička. Kapital družbe znaša 18 milijonov evrov. Za lansko leto je družba v zadnjem objavljenem letnem poročilu načrtovala več kot 27 milijonov evrov prihodkov od prodaje in več kot tri milijone evrov čistega dobička. Ivo Boscarol je sicer lastnik še dveh pomožnih družb Pipistrel Vertical Solutions in Pipistrel Italia srl, ki sta prav tako vključeni v transakcijo, knjigovodsko pa nista del Pipistrela.

Njuna konsolidacija naj ne bi imela bistvenega vpliva na vrednotenje celotne skupine, saj sta poslovno povsem odvisni od Pipistrela. Bistveni del vrednosti transakcije sicer predstavljajo ocena patentov, razvojnih projektov in drugega premoženja v razvijanju, ki je v knjigovodskih evidencah praviloma podvrednoteno.

Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel. Foto: Uroš Hočevar
Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel. Foto: Uroš Hočevar

Textronova borzna vrednost znaša približno 14,4 milijarde evrov

Textron je javno podjetje in delnice družbe kotirajo na borzi v New Yorku. Njegova borzna vrednost znaša okoli 16 milijard dolarjev (14,4 milijarde evrov). Lani je ustvaril 12,38 milijarde dolarjev (11,17 milijarde evrov) prihodkov, kar je šest odstotkov več kot leto pred tem, a še vedno desetino manj kot pred epidemijo. Čisti dobiček družbe se je lani več kot podvojil in dosegel 746 milijonov dolarjev (673 milijonov evrov). Tudi to je manj od dobička, ustvarjenega pred epidemijo.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

»Pod mojim več kot 30-letnim vodstvom je Pipistrelova ekipa dosegla edinstven vodilni položaj na področju osebnega, cenovno dostopnega, okolju prijaznega in električnega letalstva. Trend in temelji za prihodnje projekte so jasno postavljeni,« pa je ob tem povedal Boscarol. Kot je pojasnil, bo združitev Pipistrelu omogočila dostop do strokovnega znanja in virov, ki Pipistrelu samemu sicer ne bi bili dostopni.

»Skupaj s Textronom smo usmerjeni v prihodnjo rast in se veselimo najave novih in vznemirljivih izdelkov in projektov. Veseli me, da bom lahko tudi v prihodnje priča uresničevanja svoje vizije in da bom v podjetju aktivno udeležen še vnaprej,« je še dejal Boscarol.

image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Več iz rubrike