Petina Slovencev doživlja trenutno situacijo kot kritično

Več kot polovica anketirancev se z odlokom glede obveznega PCT pogoja ne strinja.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Družba Valicon je med 17. in 19. septembrom 2021 prek spletnega panela anketirancev Jazvem.si preučevala odziv Slovencev na trenutno situacijo ter njihov odziv na sprejem PCT pogoja. V raziskavi so sodelovali anketiranci, stari med 18 in 75 let.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Poslabšanje indeksa normalnosti


Ugotovljeno je bilo, da je prišlo v navedenem obdobju do izrazitega poslabšanja indeksa normalnosti. V primerjavi s koncem decembra, ko je indeks normalnosti dosegel eno najnižjih vrednosti, opažajo pri tokratni meritvi porast deleža anketirancev, ki situacijo opisujejo kot »povsem brezupno« (šest odstotkov) in »kritično, na trenutke kaotično« (19 odstotkov), k čemur naj bi veliko doprinesla nedavna uvedba PCT pogoja v skoraj vseh dejavnostih in na vseh javnih mestih. Še vedno sicer prevladuje delež anketirancev, ki so situacijo opisali kot »neprijetno, utrujajočo« (45 odstotkov). Odgovor 16 odstotkov anketirancev je bil, da je stanje »sprejemljivo, nekako gre«, 14 odstotkov pa kot »normalno, glede na nove razmere.«
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Pri Valiconu opažajo, da dojemanje epidemije ni več toliko povezano le z epidemiološko sliko, saj je situacija ob enakem številu okuženih bistveno drugačna kot v preteklih obdobjih epidemije. To naj bi potrjevali tudi ostali kazalniki, kot je indeks zaskrbljenosti. Indeks zaskrbljenosti naj bi v tokratnem obdobju dosegel vrednost 13, kar je devet odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma, ko je ta vrednost znašala 22.
 

Indeks optimizma še naprej pada


Indeks optimizma, ki predstavlja razliko med deleži odgovorov gre (zelo) na bolje in gre (zelo) na slabše, še naprej pada skozi čas. Se pa trend po več izrazitih negativnih skokih počasi umirja.
Foto: Voranc Vogel / Delo
Foto: Voranc Vogel / Delo

Indeks finančnega stanja pomeni razliko med aktualnim in pričakovanim izboljšanjem finančnega stanja. Ta je glede na stanje pred dvema tednoma izrazito upadel in sicer z vrednosti 15 na 2. To bi lahko nakazovalo na zaznavanje oziroma pričakovanje rasti cen.

Zaznan je bil tudi padec indeksa kakovosti življenja. Gre za razliko med deležem tistih, ki menijo, da je njihovo življenje slabše oziroma precej slabše in deležem tistih, ki odgovarjajo, da je njihovo življenje boljše ali precej boljše kot pred epidemijo.  Ta je tokrat dosegel vrednost -46, kar je za sedem odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma. Ocena situacije se tako glede na stanje pred epidemijo spet počasi slabša.
 

53 odstotkov anketirancev proti odloku o PCT pogoju


Valicon je preverjal tudi stališče anketirancev do odloka, ki velja od 15. 9. 2021 dalje. Skladno z njim je obvezno upoštevanje PCT pogoja v skoraj vseh dejavnostih in na vseh delovnih mestih. Dobra polovica se z odlokom ne strinja (53 odstotkov vprašanih), od tega je 36 odstotkov anketiranih zelo proti, 17 pa bolj proti temu pogoju.
image_alt
Bill Gates kupil hotelsko verigo za 1,9 milijarde evrov

S PCT pogojem soglaša 47 odstotkov anketirancev. Pri tem je 24 odstotkov anketirancev zelo za, 23 odstotkov pa bolj za.

Vir: Raziskava #Novanormalnost, 17.-19. september 2021, n=517; Valicon

Več iz rubrike