Pelješki most bo otvorila Rimčeva nevera

Pelješki most bo 26. julija na slavnostnem odprtju krstila Rimčeva nevera, najmočnejši električni avtomobil današnjega časa.
Fotografija: Rimčeva nevera bo otvorila Pelješki most. Foto: Rimac Automobili
Odpri galerijo
Rimčeva nevera bo otvorila Pelješki most. Foto: Rimac Automobili

Konec meseca bo končno stekel promet na težko pričakovanem Pelješkem mostu, ki bo državo povezal v eno celoto. Zdaj je namreč potovanje po jugu Hrvaške mogoče le s prečkanjem bosanske meje.

Prvi avtomobil, ki bo imel čast zapeljati čez most bo Rimčeva nevera, ki bo štartala z ene strani mostu, z druge pa avtomobil slavnega hrvaškega avtomobilista in trikratnega evropskega prvaka Nika Pulića. Oba avtomobila se bosta ob 22. uri peljala skozi ognjemet.

image_alt
Kdaj bo Pelješki most končno odprt?

Po šov programu bodo most prvi uradno prečkali pripadniki prve in četrte gardijske brigade, od tega 40 na motorjih, navaja Jutarnji List.

Zaradi prostorske omejitve ne bodo vabili množice

Slovesna otvoritev Pelješkega mostu se bo začela ob 20.15, vse skupaj pa naj bi bilo končano po 22. uri, čeprav je bilo nekaj začetnih zamisli, da bi trajala do polnoči.

V celoten program praznovanja, ki se bo začelo že ob 8h zjutraj, pa bodo vključeni tudi godbeniki na pihala, na počivališču na pelješki strani pa bo ves dan potekal kulturno-umetniški program.

Pelješki most, najdražji infrastrukturni projekt, sofinanciran z evropskim denarjem. FOTO: TOM DUBRAVEC/CROPIX
Pelješki most, najdražji infrastrukturni projekt, sofinanciran z evropskim denarjem. FOTO: TOM DUBRAVEC/CROPIX

Predvideno je bilo tudi, da bi čez dan most odprli za pešce, vendar to ne bo mogoče zaradi pirotehnike, ki bo na sredini mostu. Pešci bodo most lahko prečkali le do prvega stebra na eni in drugi strani, čeprav je v resnici namenjen vozilom. Zato ljudi ta dan ne bodo vabili množično na most, ker bi lahko nastal zastoj z avtomobili. Predviden je prevoz z minibusi, parkirati pa bo mogoče precej dlje od mostu.

Tudi prostor za goste je omejen. Vse se bo odvijalo na počivališču, kjer bosta morala stati dva odra; en za govornike, drugi pa za spemljevalni orkester, izvajalce in medije.

image_alt
Hrvaška, destinacija le še za najbogatejše

Seznam gostov

Organizatorji napovedujejo več sto gostov, sicer pa naj bi se seznam skupaj s protokolom še sestavljal. Na slovesno odprtje je bila povabljena tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saj je večji del projekta sofinancirala Evropska unija. 

Glede na navedbe hrvaških medijev, vlada še čaka na dokončno potrditev njenega prihoda, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh. Zaradi tega končnega protokola, gostov in govornikov še ni mogoče določiti.

Pelješki most je zgradilo kitajsko podjetje China Road and Bridge Corporation (CRBC), zato načrtujejo, da bo kitajski premier Li Keqiang goste nagovoril preko video sporočila. Sicer je kitajski premier gradbišče obiskal že leta 2019, ko je bil na uradnem obisku na Hrvaškem.

Sicer pa so bili na otvoritev povabljeni vsi predstavniki izvajalcev in projektantov mostu ter celotna hrvaška vlada. Odprtja se bodo udeležili predsednik vlade Andrej Plenković s sodelavci in ministri, predsednik DZ Gordan Jandroković, povabljen bo tudi predsednik republike Zoran Milanović.

image_alt
Se izplača oddajati apartma na Hrvaškem?

Prvič v načrtu že leta 2000

Prvič je bil Pelješki most dodan v prostorski načrt Dubrovniško-neretvanske županije že leta 2000, vendar pa je projekt dobil zagon šele z vstopom Hrvaške v EU in možnostjo financiranja. Ključna odločitev o financiranju s strani Unije je padla jeseni 2017, potem ko je hrvaška stran komisiji predložila obsežno argumentacijo, ki je ovrgla vse ugovore s strani BiH, še navaja Jutarnji List.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.