Pandemija Slovenijo povezala s Kitajsko

Pandemija covida-19 je močno povečala uvoz iz Kitajske v Slovenijo, k čemur je največ prispeval močan porast uvoza zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov.
Fotografija: Uvoz izdelkov iz kategorije, v katero spadajo tudi zaščitne maske, se je v osmih mesecih povečal z lanskih 972.000 evrov na 92,9 milijona evrov, je objavil statistični urad. FOTO: Eržen Jure
Odpri galerijo
Uvoz izdelkov iz kategorije, v katero spadajo tudi zaščitne maske, se je v osmih mesecih povečal z lanskih 972.000 evrov na 92,9 milijona evrov, je objavil statistični urad. FOTO: Eržen Jure

Na Kitajskem so stroge omejitvene ukrepe za zajezitev covida-19 sprejeli januarja. Posledice teh ukrepov se po navedbah statističnega urada odražajo tudi v podatkih o uvozu blaga iz Kitajske.

Podroben pregled podatkov razkrije, da je k rasti uvoza največ prispevala višja vrednost uvoza različne zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov. Uvoz proizvodov iz kategorije drugi gotovi tekstilni izdelki, kamor spadajo tudi zaščitne maske, se je v obdobju od januarja do avgusta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal z 972.000 evrov na 92,9 milijona evrov. Prav teh proizvodov je bilo v obdobju od januarja do avgusta vrednostno v celotnem uvozu tudi največ, poroča STA.

Občutno se je povečal tudi uvoz proizvodov iz kategorij druga oblačila, kamor spadajo tudi oblačila za enkratno uporabo, ki se uporabljajo med kirurškimi posegi (s 65.000 evrov na 11,6 milijona evrov), aparati za umetno dihanje, kamor spadajo tudi dihalni aparati (s 128.000 evrov na 8,9 milijona evrov), ter rokavice, kamor spadajo tudi rokavice za enkratno uporabo (s 13.000 evrov na 5,7 milijona evrov).


Epidemija covida-19 pri izvozu Slovenije na Kitajsko po navedbah statistikov ni povzročila večjih negativnih posledic. V osmih mesecih leta je bil izvoz Slovenije za 3,5 odstotka večji kot v enakem obdobju lani.

Med izdelki, izvoženimi v tem obdobju, so bili vrednostno najpomembnejši deli za rotacijske električne stroje, hrastov les in deli in pribor za karoserije. Nobena skupina pa vrednostno ni izstopala tako močno, kot so med uvoženimi proizvodi izstopali proizvodi, ki spadajo med zaščitno opremo in medicinske pripomočke.

Prevzemanje zaščitne opreme, državni logistični center v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prevzemanje zaščitne opreme, državni logistični center v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vrednost uvoza Slovenije iz Kitajske se sicer vztrajno povečuje že od leta 2000. Lani je bila Kitajska med vsemi državami, iz katerih je Slovenija uvažala, osma najpomembnejša, med nečlanicami EU pa druga najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije (takoj za Švico).

Uvoz iz Kitajske se je od vstopa Slovenije v EU do konca leta 2019 vrednostno povečal za sedemkrat; največjo vrednost je dosegel prav lani, ko je znašal 12,6 odstotka uvoza blaga Slovenije iz držav nečlanic EU.

Pri slovenskem izvozu je Kitajska manj pomembna partnerica kot pri uvozu. Izvoz blaga na Kitajsko je bil lani štirikrat nižji od uvoza iz nje. Slovenija je lani na Kitajsko izvozila za 265,3 milijona evrov oziroma tri odstotke celotnega izvoza blaga Slovenije v države nečlanice EU. S tem je bila Kitajska pri izvozu Slovenije sedma najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije med državami zunaj EU.

Več iz rubrike