Otroka Donalda Trumpa v okviru preiskave pozvana na zaslišanje

Preiskovalci sumijo, da so v Trumpovem podjetju glede na interese prikazovali različno višino premoženja.
Fotografija: Foto: Shannon Stapleton/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Shannon Stapleton/Reuters

Pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Letitia James je v ponedeljek potrdila, da je izdala poziv na zaslišanje Ivanki Trump in Donaldu Trumpu mlajšemu v okviru preiskave družinskega podjetja Trumpovih. Preiskava se osredotoča na različno uradno vrednotenje podjetja za različne potrebe.

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Preiskovalci sumijo, da so šefi Trumpovega podjetja na čelu z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom na primer prikazovali nižjo vrednost premoženja, ko je šlo za prijavo na davčni urad, in višjo vrednost premoženja, ko je šlo za pridobitev posojil ali prodajo.

Ivanka in Donald mlajši sta med direktorji družinskega podjetja. Mediji so že decembra poročali, da je Jamesova za prihod na zaslišanje zaprosila tudi Donalda Trumpa. Naslednja pričakovana poteza je zahteva Trumpovih odvetnikov, da sodišče zavrže pozive.

Ivanka Trump in Donald Trump mlajši. Foto: SAUL LOEB/AFP
Ivanka Trump in Donald Trump mlajši. Foto: SAUL LOEB/AFP

Trump v tožbi zahteva zaustavitev preiskave

Jamesova je že lani izdala poziv na zaslišanje drugemu sinu nekdanjega predsednika ZDA Ericu Trumpu. Po pravnem zavlačevanju ga je sodišča prisililo, da je pričal pod prisego.

Donald Trump je že vložil tožbo proti Jamesovi na zveznem sodišču, od katerega zahteva, naj zaustavi preiskavo, ki mu menda krši ustavne pravice in služi le za javno blatenje njegovega ugleda.

image_alt
Poročilo: Kitajska je prehitela ZDA in postala najbogatejša na svetu

»Kljub številnim poskusom zavlačevanja preiskave s strani Trumpove organizacije ostajamo prepričani, da bomo dobili odgovore na vprašanja, in resnica bo znana, ker nihče ni nad zakonom,« so sporočili iz urada Jamesove.

Proti Trumpu oziroma njegovemu podjetju poteka tudi kazenska preiskava tožilstva Manhattna. Z novim letom je položaj prevzel novi tožilec Alvin Bragg, ki je zagotovil, da bo nadaljeval preiskavo predhodnika Cyrusa Vancea mlajšega. Gre za podobne obtožbe kot v civilni tožbi Jamesove.

image_alt
Elon Musk: implantacija čipov v človeške možgane že prihodnje leto

Več iz rubrike

aktualno

Zaradi vročine je v živalskem vrtu na razpolago tudi sladoled

Poletna vročina vpliva tudi na živali v ljubljanskem živalskem vrtu, zato oskrbniki poskrbijo za pravilne življenjske pogoje.

aktualno

V ZDA naj bi poskušali aretirati ženske, ki bi splav opravile drugje

Ameriški predsednik Biden predvideva, da bodo določene zvezne države poskušale aretirati tiste ženske, ki bodo potovale, da opravijo splav.

aktualno

Norveška je začela vojno s prirejenimi telesi v oglasih

Retuširane ali prirejene slike, ki se uporabljajo v komercialnih oglasih na Norveškem, morajo od včeraj naprej vsebovati enotno obvestilo o tem.

aktualno

Pfizer je ZDA prodal za 3,2 milijardi cepiva proti COVID-19

Povprečna cena na odmerek v novi prodajni pogodbi je za več kot 30 dolarjev višja od lanskoletne cene

Komentarji: