OI Peking 2022: Danes že prva tekmovanja, bakla v ciljni ravnini

Čeprav bo uradno odprtje zimskih olimpijskih iger v Pekingu v petek, 4. februarja, ob 13.00 po slovenskem času, se tekmovanja začenjajo že dva dni prej.
Fotografija: Curling, OI Peking 2022, 2. februar 2022. Foto: Eloisa Lopez / Reuters
Odpri galerijo
Curling, OI Peking 2022, 2. februar 2022. Foto: Eloisa Lopez / Reuters

Kot prvi bodo danes, 2. februarja, olimpijska tekmovališča preizkusili igralci curlinga v mešanih dvojicah, začeli bodo skupinski del tekmovanja. V četrtek bo tekmovalnih aktivnosti na olimpijskih prizoriščih še več, v petek pa se s prihodom olimpijske bakle uradno začnejo Olimpijske igre 2022 v Pekingu.

Prvi na led igralci curlinga

Prvi bodo olimpijska prizorišča na Kitajskem preizkusili igralci curlinga. Danes se bosta v skupini A merili Švedska in Velika Britanija, v B Avstralija in ZDA, v C Norveška in Češka, v D pa Kitajska in Švica. Na prejšnjih igrah je zmagala Kanada pred Švico in Norveško.

image_alt
Koliko so vredne olimpijske medalje?

Trening pa bodo opravili sankači, na prejšnjih OI so na oder za zmagovalce v tej posamični disciplini stopili Avstrijec David Gleirscher, Američan Chris Mazdzer in Nemec Johannes Ludwig, vsi trije so tudi tokrat v konkurenci.

V četrtek pa bo tekmovalnih aktivnosti na olimpijskih prizoriščih še več. Nadaljevalo se bo predtekmovanje v curlingu v mešanih dvojicah, hokejistke bodo začele svoj turnir, v skupini A bosta igrali tudi prvi favoritinji prvenstva ZDA in Kanada. Prva bo igrala proti Finski, druga pa proti Švici. V skupini B sta v 1. krogu na sporedu obračun Češka - Kitajska in Švedska - Japonska.

Sankanje, OI Peking 2022, 2. februar 2022. Foto: Edgar Su / Reuters
Sankanje, OI Peking 2022, 2. februar 2022. Foto: Edgar Su / Reuters

Kvalifikacije pa čakajo smučarke in smučarje prostega sloga na grbinah. Trenirali pa bodo spet sankači, ob tem pa tudi skakalke, med katerimi bodo tudi Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar in Špela Rogelj, ter skakalci, kjer bodo od Slovencev Peter Prevc, Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos in Cene Prevc, prvič pa bodo olimpijsko smukaško progo preizkusili alpski smučarji. Po njej se bodo od Slovencev predvidoma spustil Boštjan Kline, Nejc Naraločnik in Miha Hrobat.

Olimpijska bakla začela sklepni del poti

Dva dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu je šla v kitajski prestolnici na pot tudi olimpijska bakla. Pred več sto gledalci je bakla pot začela v parku severno od olimpijskega kompleksa, ki je leta 2008 gostil poletne igre in bo tudi pomemben sestavni del letošnjih zimskih iger.

image_alt
Športna senzacija: 17-letnik podira svetovne rekorde Usaina Bolta

Prvi nosilec bakle je bil kitajski svetovni prvak v hitrostnem drsanju iz leta 1963 Luo Zhihan, ki jo je predal astronavtu Jingu Haipengu.

Zaradi pandemije covida-19 je letošnja pot olimpijske bakle močno okrnjena in poteka pod strogimi pogoji za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Močno pa so s tem pridobili prebivalci v Pekingu, saj krajša pot v metropoli pomeni tudi manj spremenjenih prometnih režimov in s tem manj zamaškov v preobljudeni metropoli z več kot 21 milijoni ljudi.

Olimpijski ogenj, 2. februar 2022. Foto: Florence Lo / Reuters
Olimpijski ogenj, 2. februar 2022. Foto: Florence Lo / Reuters

Razen Pekinga bo obiskala tudi druga sogostitelja iger Yanqing in Zhangjiakou, v petek pa se bo pravočasno vrnila na olimpijski stadion za odprtje iger. Skupaj bo baklo na svoji poti nosilo 1200 ljudi, ki so si to zaslužili s svojim delom v športu, pa tudi v družbi, gospodarstvu in politiki. Najstarejši nosilec bakle je star 86 let, najmlajši 14.

Med nosilci bakle je tudi grški veleposlanik na Kitajskem, ki tam predstavlja državo izvora iger. Ta je že opravil svoj del poti, baklo pa je prevzel iz rok nekdanjega košarkarskega zvezdnika lige NBA Yao Minga, ki je baklo nosil tudi že leta 2008.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

Olimpijske igre se bodo začele z odprtjem v petek na slovitem stadionu Ptičje gnezdo in končale 20. februarja. »S tem se začenja nova era za ves zimski šport,« pa dpa povzema izjavo predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua.

Več iz rubrike