Odkrivamo talente: Eva Dobravec
Eva Dobravec: »Toliko, kot obstaja ljudi, toliko obstaja napačnih interpretacij in izvedb LCHF prehrane«.
Odpri galerijo
Hujšanje je tema, ki ni aktualna samo pred poletjem, ampak skozi celo leto. Nekateri želijo izgubiti kakšen kilogram zaradi videza, drugi zaradi zdravja, obojim pa je skupno to, da se največkrat hujšanja lotijo napačno.
Eva Dobravec je mlada mamica treh otrok, inštruktorica pilatesa 2. stopnje pri FZS in AFP prehranska svetovalka. S pilatesom se je srečala že v osnovni šoli. Zaradi določenih zdravstvenih izzivov se je odločila, da je ta vadba zanjo najbolj primerna in ji je zvesta še danes. Kot pravi sama, je z njeno pomočjo popravila skoliozo, poravnala medenico in se izognila težki operaciji. Svoje izkušnje in pridobljeno znanje je želela deliti z drugimi, zato je leta 2017 odprla svoj pilates studio, v katerem svojim strankam pomaga do bolj prožnega telesa in krepkega duha.
Tudi področje prehrane je začela raziskovati iz lastnih potreb po reševanju zdravstvenih problemov. Hitro je ugotovila, da ji najbolj ustreza prehranjevanje po metodi LCHF, kar pomeni, da se prehranjuje pretežno z zelenjavo, beljakovinami in zdravimi maščobami.
Za Svet Kapitala je Eva razložila, za kaj takšna prehrana ni primerna za nosečnice, kakšno krivico delajo preiskave LCHF načinu prehranjevanja in kaj meni o uradnih prehranskih smernicah. Izrazila je tudi svoje mnenje glede »samooklicanih« inštruktorjev pilatesa in nam zaupala, s kakšnimi izzivi se je srečala na začetku svoje podjetniške poti.
Moji začetki segajo kar precej nazaj, ko sem še kot otrok hodila k ortopedu. Rodila sem se z izpahom obeh kolkov, in imam skoliozo. Ko sem bila stara okoli 9 let, sem morala na fizioterapiji izvajati vaje, ki so zelo podobne pilatesu. Tako, da bi rekla, da moj začetek pilatesa sega v otroštvo. S pilatesom, kot vadeča pa sem začela šele nekje okoli svojega 18. leta.
Trenutno je veliko povpraševanje po vadbi pilatesa. To razumem, ker je res blagodejen za naše telo in vsak zna vaje za moč prikazati že iz YouTuba. Škoda je, da ljudje, ki imajo zanimanje za vodenje, ne opravijo tečaja. Na tečaju se naučiš in izveš veliko informacij, ki pa so potem ključne za pravilno izvedbo vaj. Vadečim predlagam, da preizkusijo več inštruktorjev in najdejo klasificiran kader, ker bodo občutili razliko in začutili pilates popolnoma drugače kot pa kot samo neke vaje za moč.
Po rednem obiskovanju pilatesa me je inštruktorica velikokrat pohvalila, kako lepo izvajam vaje. Zaradi bolečin sem tudi ponovno obiskala fizioterapijo in tudi tam poslušala, kako lepo izvajam vaje. Tako sem res ugotovila, da popolnoma razumem vaje in jih izvedem brez posebnih popravkov in mi ni težko pa še bolečine mi popolnoma izginejo. Pomislila sem, zakaj ne bi tega prenesla dalje na druge ljudi in jih učila. Tako je iz želje prešlo v tečaj in nato tudi v svoj studio.
V bistvu za svoj center pa povem zanimivost. Kjer sem prej obiskovala pilates, me je šefica zavrnila, češ da za vodenje nimam dovolj izkušenj. Nje nikoli nisem videla na nobeni vadbi, ampak so vodile druge, ona je bila samo lastnica in ja seveda je imela prav. Poznam vaje, dobra sem v pilatesu, za vodenje pa še nimam izkušenj.
Khm, no nekje jih je potrebno dobiti in nekje je treba začeti. Seveda moje vodenje na začetku ni bilo enako kot danes. To je pot, to so izkušnje in to je znanje in čas. Kdo se je pa že pameten rodil? Jaz ne, in tako, ker so se mi nekje zaprla vrata, sem si sama drugje odprla okno. Taka pač sem.
Na začetku pač nimaš veliko strank, ljudje te ne poznajo, tudi sam nisi prepričan vase, ker si popolni začetnik. Danes, ko gledam nazaj na to, vem, da so ti občutki normalni. Da si zaupaš in dobiš samozavest, moraš vztrajati. Malo traja vse skupaj in izredno sem vesela za svojih prvih 6 punc. Redno vadečih, ki so ostale, vztrajale in nato pripeljale še druge ljudi. Potem pa samozavest počasi zraste, glas se razširi in ljudi je vedno več.
Največji moj osebni izziv pa je bil javno nastopanje. Najprej sem morala predelati svojo tremo. Potem šele ostalo finančno plat in samozavest. Znanje pa sploh ni bil problem.
Sreča v nesreči je, da se spopadam z inzulinsko rezistenco, ki vodi v diabetes tipa 2. Da sem rešila dodatno zdravstveno »nadlogo« me je pot pripeljala do prehranskega svetovanja. In nikoli mi ni bilo jasno, kako so lahko ene smernice enake za vse. Kako imam lahko jaz enako prehrano ob diabetesu kot nekdo, ki ga nima. Glede na hormone in metabolizem je nemogoče, da bi lahko uradne smernice držale za vse.
Danes je popularno hujšanje, izgubljanje kilogramov. Tako da večinoma me stranke najprej poiščejo zaradi tega. Je pa tako, da poskušam najprej vse naučiti jesti pravo hrano, sezonsko, hranilno, brez pakiranih in predelanih mesnin in predelanih žit. S tem se nato znebijo tudi kakšnega kilograma, saj našemu telesu v bistvu ni v interesu imeti odvečne teže. Treba mu je dati prava hranila in pravo hrano in ne stradanja.
Kakšen način prehranjevanja je vam najljubši?
Težko bi rekla, da je moj najljubši, je pa definitivno najbolj učinkovit način ob inzulinski rezistenci, ki sem jo imela, in ob presnovnem sindromu, diabetesu tipa 2 ali pri različnih vnetjih, ki pestijo veliko ljudi. Gre za nizko-hidratno, visoko-maščobno prehrano, ki jo poznamo tudi pod kratico LCHF.
Toliko, kot obstaja ljudi, toliko obstaja napačnih interpretacij in izvedb LCHF prehrane. Človek, ki je samo predelane mesnine, jajca, mlečne izdelke in zelenjavo pravi, da se prehranjuje po LCHF, pa temu ni tako. Manjka mu namreč maščoba in prava hrana. Ključno je omejevati beljakovine in se najesti od maščob. To pa le redki prakticirajo in razumejo.
Toliko let so nas prepričevali proti maščobam, da nam je zdaj težko obrniti list na popolnoma drugo stran. In ravno to vidim pri ljudeh, ki pridejo po pomoč. Jejo samo beljakovine in zelenjavo in dolgoročno to telesu pač ne bo dovolj. Tako, da bi rekla, da v škodljive učinke vodita samo nepravilna izvedba prehrane in neznanje.
Problem je tudi, ker se škodljivi učinki povezujejo z raziskavami, ki so narejene predvsem z osebami, ki so jedle samo predelane mesnine in slaba olja in predelane majoneze. Vse to se ob pravilni in zdravi izvedbi LCHF-ja sploh ne je. Čim manj salam, klobas in kupljene majoneze in podobnega. To pa vsi vemo, da ni zdravo in potemtakem je ta raziskava nesmiselna in ni dokazala nič.
Da telo prestaviš iz neke prehrane na drugo prehrano, predstavlja za telo precejšen stres. Ko pa od telesa želiš še, da se iz glukozne prehrane prestavi na maščobno je pa stres še večji. Vsak posameznik drugače občuti to spremembo. Odvisno, tudi koliko smo odvisni od predelanih ogljikovih hidratov.
Kakor koli spremembe na visoko maščobno dieto v nosečnosti odsvetujem. Vsem svetujem pa, da se začnejo izogibati današnji moderni hrani in jo zamenjajo za bolj zdravo.
Namesto rogljička za zajtrk nikomur ne bodo škodovala jajca in olive recimo. Se pravi jaz sem za postopne začetke in zmernost ter zdrave menjave. V nosečnosti nehajte uživati visoko procesirana živila, predelane mesnine, dodajte si zelenjavo in menjajte hrano v domačo in sezonsko.
Paziti je treba, da telo prejme vsa potrebna hranila, ne glede na katero prehrano in dieto prisegate. Ravno zato, ker vidim veliko napačnih izvedb katerekoli prehrane, sem šla na tečaj prehranskega svetovalca in sem prebrala precej literature, da lahko pomagam drugim. Na hrano ne smemo gledati samo shujševalno, ampak tudi zdravilno. Si to, kar ješ, pravijo.
Eva Dobravec je mlada mamica treh otrok, inštruktorica pilatesa 2. stopnje pri FZS in AFP prehranska svetovalka. S pilatesom se je srečala že v osnovni šoli. Zaradi določenih zdravstvenih izzivov se je odločila, da je ta vadba zanjo najbolj primerna in ji je zvesta še danes. Kot pravi sama, je z njeno pomočjo popravila skoliozo, poravnala medenico in se izognila težki operaciji. Svoje izkušnje in pridobljeno znanje je želela deliti z drugimi, zato je leta 2017 odprla svoj pilates studio, v katerem svojim strankam pomaga do bolj prožnega telesa in krepkega duha.
Tudi področje prehrane je začela raziskovati iz lastnih potreb po reševanju zdravstvenih problemov. Hitro je ugotovila, da ji najbolj ustreza prehranjevanje po metodi LCHF, kar pomeni, da se prehranjuje pretežno z zelenjavo, beljakovinami in zdravimi maščobami.
Za Svet Kapitala je Eva razložila, za kaj takšna prehrana ni primerna za nosečnice, kakšno krivico delajo preiskave LCHF načinu prehranjevanja in kaj meni o uradnih prehranskih smernicah. Izrazila je tudi svoje mnenje glede »samooklicanih« inštruktorjev pilatesa in nam zaupala, s kakšnimi izzivi se je srečala na začetku svoje podjetniške poti.
Kdaj ste se prvič srečali s pilatesom?
Moji začetki segajo kar precej nazaj, ko sem še kot otrok hodila k ortopedu. Rodila sem se z izpahom obeh kolkov, in imam skoliozo. Ko sem bila stara okoli 9 let, sem morala na fizioterapiji izvajati vaje, ki so zelo podobne pilatesu. Tako, da bi rekla, da moj začetek pilatesa sega v otroštvo. S pilatesom, kot vadeča pa sem začela šele nekje okoli svojega 18. leta.
Na trgu je veliko »samooklicanih« inštruktorjev pilatesa. Kaj bi svetovali tistim, ki se odločajo za tovrstno vadbo?
Trenutno je veliko povpraševanje po vadbi pilatesa. To razumem, ker je res blagodejen za naše telo in vsak zna vaje za moč prikazati že iz YouTuba. Škoda je, da ljudje, ki imajo zanimanje za vodenje, ne opravijo tečaja. Na tečaju se naučiš in izveš veliko informacij, ki pa so potem ključne za pravilno izvedbo vaj. Vadečim predlagam, da preizkusijo več inštruktorjev in najdejo klasificiran kader, ker bodo občutili razliko in začutili pilates popolnoma drugače kot pa kot samo neke vaje za moč.
Kdaj je padla odločitev, da odprete svoj pilates studio?
Po rednem obiskovanju pilatesa me je inštruktorica velikokrat pohvalila, kako lepo izvajam vaje. Zaradi bolečin sem tudi ponovno obiskala fizioterapijo in tudi tam poslušala, kako lepo izvajam vaje. Tako sem res ugotovila, da popolnoma razumem vaje in jih izvedem brez posebnih popravkov in mi ni težko pa še bolečine mi popolnoma izginejo. Pomislila sem, zakaj ne bi tega prenesla dalje na druge ljudi in jih učila. Tako je iz želje prešlo v tečaj in nato tudi v svoj studio.
V bistvu za svoj center pa povem zanimivost. Kjer sem prej obiskovala pilates, me je šefica zavrnila, češ da za vodenje nimam dovolj izkušenj. Nje nikoli nisem videla na nobeni vadbi, ampak so vodile druge, ona je bila samo lastnica in ja seveda je imela prav. Poznam vaje, dobra sem v pilatesu, za vodenje pa še nimam izkušenj.
Khm, no nekje jih je potrebno dobiti in nekje je treba začeti. Seveda moje vodenje na začetku ni bilo enako kot danes. To je pot, to so izkušnje in to je znanje in čas. Kdo se je pa že pameten rodil? Jaz ne, in tako, ker so se mi nekje zaprla vrata, sem si sama drugje odprla okno. Taka pač sem.
S kakšnimi izzivi ste se srečali na začetku podjetniške poti?
Na začetku pač nimaš veliko strank, ljudje te ne poznajo, tudi sam nisi prepričan vase, ker si popolni začetnik. Danes, ko gledam nazaj na to, vem, da so ti občutki normalni. Da si zaupaš in dobiš samozavest, moraš vztrajati. Malo traja vse skupaj in izredno sem vesela za svojih prvih 6 punc. Redno vadečih, ki so ostale, vztrajale in nato pripeljale še druge ljudi. Potem pa samozavest počasi zraste, glas se razširi in ljudi je vedno več.
Največji moj osebni izziv pa je bil javno nastopanje. Najprej sem morala predelati svojo tremo. Potem šele ostalo finančno plat in samozavest. Znanje pa sploh ni bil problem.
Ste tudi prehranska svetovalka. Ali bi rekli, da uradne smernice prehranjevanja veljajo za vse?
Sreča v nesreči je, da se spopadam z inzulinsko rezistenco, ki vodi v diabetes tipa 2. Da sem rešila dodatno zdravstveno »nadlogo« me je pot pripeljala do prehranskega svetovanja. In nikoli mi ni bilo jasno, kako so lahko ene smernice enake za vse. Kako imam lahko jaz enako prehrano ob diabetesu kot nekdo, ki ga nima. Glede na hormone in metabolizem je nemogoče, da bi lahko uradne smernice držale za vse.
Kdo se največkrat obrne na vas po nasvet?
Danes je popularno hujšanje, izgubljanje kilogramov. Tako da večinoma me stranke najprej poiščejo zaradi tega. Je pa tako, da poskušam najprej vse naučiti jesti pravo hrano, sezonsko, hranilno, brez pakiranih in predelanih mesnin in predelanih žit. S tem se nato znebijo tudi kakšnega kilograma, saj našemu telesu v bistvu ni v interesu imeti odvečne teže. Treba mu je dati prava hranila in pravo hrano in ne stradanja.
Kakšen način prehranjevanja je vam najljubši?
Težko bi rekla, da je moj najljubši, je pa definitivno najbolj učinkovit način ob inzulinski rezistenci, ki sem jo imela, in ob presnovnem sindromu, diabetesu tipa 2 ali pri različnih vnetjih, ki pestijo veliko ljudi. Gre za nizko-hidratno, visoko-maščobno prehrano, ki jo poznamo tudi pod kratico LCHF.
Nasprotniki prehranjevanja LCHF trdijo, da ima lahko ta dieta veliko škodljivih učinkov na telo. Kaj menite o tem?
Toliko, kot obstaja ljudi, toliko obstaja napačnih interpretacij in izvedb LCHF prehrane. Človek, ki je samo predelane mesnine, jajca, mlečne izdelke in zelenjavo pravi, da se prehranjuje po LCHF, pa temu ni tako. Manjka mu namreč maščoba in prava hrana. Ključno je omejevati beljakovine in se najesti od maščob. To pa le redki prakticirajo in razumejo.
Toliko let so nas prepričevali proti maščobam, da nam je zdaj težko obrniti list na popolnoma drugo stran. In ravno to vidim pri ljudeh, ki pridejo po pomoč. Jejo samo beljakovine in zelenjavo in dolgoročno to telesu pač ne bo dovolj. Tako, da bi rekla, da v škodljive učinke vodita samo nepravilna izvedba prehrane in neznanje.
Problem je tudi, ker se škodljivi učinki povezujejo z raziskavami, ki so narejene predvsem z osebami, ki so jedle samo predelane mesnine in slaba olja in predelane majoneze. Vse to se ob pravilni in zdravi izvedbi LCHF-ja sploh ne je. Čim manj salam, klobas in kupljene majoneze in podobnega. To pa vsi vemo, da ni zdravo in potemtakem je ta raziskava nesmiselna in ni dokazala nič.
Je ta način prehranjevanja primeren tudi za nosečnice?
Da telo prestaviš iz neke prehrane na drugo prehrano, predstavlja za telo precejšen stres. Ko pa od telesa želiš še, da se iz glukozne prehrane prestavi na maščobno je pa stres še večji. Vsak posameznik drugače občuti to spremembo. Odvisno, tudi koliko smo odvisni od predelanih ogljikovih hidratov.
Kakor koli spremembe na visoko maščobno dieto v nosečnosti odsvetujem. Vsem svetujem pa, da se začnejo izogibati današnji moderni hrani in jo zamenjajo za bolj zdravo.
Namesto rogljička za zajtrk nikomur ne bodo škodovala jajca in olive recimo. Se pravi jaz sem za postopne začetke in zmernost ter zdrave menjave. V nosečnosti nehajte uživati visoko procesirana živila, predelane mesnine, dodajte si zelenjavo in menjajte hrano v domačo in sezonsko.
Paziti je treba, da telo prejme vsa potrebna hranila, ne glede na katero prehrano in dieto prisegate. Ravno zato, ker vidim veliko napačnih izvedb katerekoli prehrane, sem šla na tečaj prehranskega svetovalca in sem prebrala precej literature, da lahko pomagam drugim. Na hrano ne smemo gledati samo shujševalno, ampak tudi zdravilno. Si to, kar ješ, pravijo.
Več iz rubrike
Do konca oktobra več stečajev kot celo lansko leto
Prepozno predlaganje stečajnih postopkov je velik problem slovenske zakonodaje.
Golob napovedal skrajšani delovnik za prizadete v posameznih dejavnostih
Vrh gospodarstva je v sklepu vlado pozval, naj takoj zagotovi ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti in gospodarske varnosti.