Od prodaje pižam do novih mejnikov v letalskem prometu

Avstralski letalski prevoznik Qantas Airways je naročil ducat letal, s katerimi bo do leta 2025 strankam ponudil nekaj najdaljših potniških letov na svetu.
Fotografija: Airbus A350-1000, Sydney, Avstralija, 2. maj 2022. Foto: Wendell Teodoro / AFP
Odpri galerijo
Airbus A350-1000, Sydney, Avstralija, 2. maj 2022. Foto: Wendell Teodoro / AFP

Avstralska družba Qantas bo po nakupu 12 letal Airbus A350-1000 pri evropskem proizvajalcu letal, kar je sicer največje naročilo v njeni zgodovini, skupaj z nadgradnjo domače flote, ponujala do 20-urne lete brez postanka med Avstralijo ter Evropo in ZDA. V regiji se namreč odpravljajo stroge pandemične omejitve, zaradi katerih se je morala letalska družba z več kot 100-letno tradicijo v najhujši krizi celo zateči k prodaji pižam, da bi se izognila stečaju.

Projekt Sončni vzhod

Nadgradnja, imenovana 'Project Sunrise', naj bi stala med 2 in 2,5 milijarde ameriških dolarjev in poudarja obnovljeno zaupanje, da se bosta turizem in poslovna potovanja po tem, ko je Avstralija februarja ponovno odprla svoje meje za mednarodne potnike, okrepila. Nova Zelandija, ki je k obvladovanju pandemije pristopila še strožje, je nedavno prav tako odprla svoje meje za večino turistov in poslovnih potnikov, zaradi česar je država »spet na zemljevidu«, navaja Financial Times.

image_alt
Kot najstnik ustanovil podjetje, ki zdaj ustvari 670 milijonov letno

Kot omenjeno, je bila družba Qantas po navedbah podjetja leta 2020 nekaj tednov pred stečajem in se je zaradi prizemljitve svojih letal celo odločila za prodajo pižam, da bi ustvarila prihodek. Letalski prevoznik s 101-letno tradicijo je dejal, da je pandemija ambiciozni projekt prestavila za eno leto, vendar je trdil, da se je povpraševanje po letih brez postanka izkazalo po uspehu direktnega leta iz Pertha v London, ki ga je začel izvajati leta 2018.

Izvršni direktor letalske družbe Qantas, Alan Joyce, 2. maj 2022. Foto: Wendell Teodoro / AFP
Izvršni direktor letalske družbe Qantas, Alan Joyce, 2. maj 2022. Foto: Wendell Teodoro / AFP
Nova Airbusova letala bodo avstralski letalski družbi omogočila opravljanje podobnih storitev iz njenih dveh osrednjih vozlišč v Sydneyju in Melbournu, pri čemer bodo leti trajali več kot 19 ur. Letala s širokim trupom bodo za 25 odstotkov bolj varčna z gorivom kot starejša letala za dolge razdalje, je sporočila družba. »To je zadnja meja in končna rešitev za tiranijo razdalje, ki je tradicionalno ogrožala potovanja v Avstralijo,« je po navedbah Financial Times dejal izvršni direktor družbe Alan Joyce.

Joyce je dejal, da bodo prvi leti v okviru projekta Sunrise potekali v New York in London, vendar bi lahko omogočili neposredne lete tudi na druge destinacije, vključno s Parizom in Frankfurtom.

Ciljna skupina so premožnejši potniki

Letalski prevoznik je pri novih storitvah dal prednost premijskemu segmentu, saj je kar 40 odstotkov kabine namenjene strankam z višjimi izdatki. Letala bodo prevažala manj potnikov kot obstoječi leti na dolge razdalje iz Avstralije in bodo imela več prostora za noge ter »območje dobrega počutja« na letalu, kjer se bodo lahko potniki na dolgih letih raztegnili.

image_alt
Zgodovinski trenutek: Najhitrejše električno vozilo je letalo

V primerjavi z letom 2018, ko je družba Qantas predstavila projekt Sunrise in predlagala, da bi lahko letala vključevala celo telovadnice, pograde za otroke in delovne postaje, pa je ponudba okrnjena. Prizadevanja za ponudbo letov brez postanka iz Avstralije sledijo težkemu obdobju za letalsko industrijo med velikonočnimi prazniki, ko je bilo na letališčih premalo osebja in so stranke več ur čakale v vrstah, da so lahko šle skozi varnostni pregled.

Joyce je bil deležen številnih kritik, ko je za kaotične prizore obtožil potnike, češ da potniki niso bili v »primernem stanju« in so pri varnostnem pregledu pozabili odstraniti prenosne računalnike in podobno, navaja Financial Times.

Delnice družbe Qantas so sicer po objavi projekta Sunrise zrasle za štiri odstotke in dosegle šestmesečno najvišjo vrednost. Matt Ryan, analitik avstralske investicijske banke Barrenjoey, je dejal, da je družba Qantas dokazala, da so se interni leti obnovili, kar je okrepilo zaupanje v njene možnosti za rast. »Povpraševanje je močno na vseh področjih,« je dejal.

image_alt
Kitajska razvija ultra hitro vesoljsko letalo

Več iz rubrike