Novela zakona o trgovini naj bi bila zrela za ustavno pobudo

Vprašanje zapiranja trgovin ob nedeljah ostaja aktualno. Omenja se nedeljsko delo za namen spletne prodaje, ustavna pobuda pa je napovedana za naslednji teden.
Fotografija: Vprašanje zapiranja trgovin ob nedeljah se nadaljuje. Prihodnji teden je Trgovinska zbornice Slovenije napovedala ustavno pobudo novele. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Vprašanje zapiranja trgovin ob nedeljah se nadaljuje. Prihodnji teden je Trgovinska zbornice Slovenije napovedala ustavno pobudo novele. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je pregledala novelo o zaprtju trgovin ob nedeljah, ki je prišla v veljavo prejšnji teden. Ob podpori pravnikov bo naslednji teden vložena ustavna presoja zakona, pravijo v zbornici.
 

Dolgotrajni proces


Saga nedeljskega dela v trgovinah se v Sloveniji vleče že od leta 2003. Spomnimo, takrat so volivci na referendumu odločali o omejitvi odpiralnega časa trgovin. Nedeljsko zaprtje je bilo izglasovano z 58-odstotno podporo, veljalo pa je zgolj leto dni, ko so se sindikati in trgovci dogovorili za ponovno odprtje in boljše plačilo ob nedeljah.Vprašanje je postalo znova aktualno pred tremi leti, ko je takratni nepovezani poslanec Andrej Čuš v državni zbor vložil predlog novele zakona o trgovini, ki omejuje nedeljsko delo v trgovinah. Če pred tremi leti ni prišlo do spremembe zakonodaje, je letos zaprtje trgovin ob nedeljah vendarle uspešno prešlo državni zbor. Vprašanje je, ali bo zaprtje trgovin tudi obstalo, za prihodnji teden so namreč pri TZS napovedali ustavno pobudo; sicer pa so svoje nezadovoljstvo z državnim omejevanjem njihove dejavnosti jasno izkazali že prej.
 

Ustavna pobuda


Pri TZS so skupaj z odvetniško pisarno opravili pravno analizo novele, na podlagi rezultatov analize pa so prepričani, da je v zakonu dovolj razlogov za vložitev ustavne presoje. Predsednica TZS Mariča Lah za zdaj še ni izpostavila delov, ki so ustavno sporni, je pa že takoj po sprejetju novele, poudarila nesprejemljivo državno omejevanje dejavnosti. Trgovina je po besedah Lahove edina dejavnost, ki ji država določa čas obratovanja.
 

Spletna prodaja


Kljub zaprtju fizičnih trgovin ob nedeljah pa prodaja blaga že zdaj nima omejitev preko spleta. Lahova o tem pove: »spletna trgovina bo lahko delovala kot prej. Naročila se lahko pripravljajo in če je dogovor z naročnikom tudi dostavljajo ob nedeljah.« Tako bo nakup v praksi možen tudi ob nedeljah, trgovci pa so nekatere svoje zaposlene že obvestili o delu v nedeljo, za namene spletne prodaje.
Sindikati nekaterim trgovcem očitajo izigravanje zakonodaje, ko zaposleni ob nedeljah skrbijo za spletno prodajo. Trgovci imajo sicer pri razporeditvi dela v nedeljo podporo ministrstva. FOTO: Blaž Samec/Delo
Sindikati nekaterim trgovcem očitajo izigravanje zakonodaje, ko zaposleni ob nedeljah skrbijo za spletno prodajo. Trgovci imajo sicer pri razporeditvi dela v nedeljo podporo ministrstva. FOTO: Blaž Samec/Delo


Na nedeljsko delo, ki bi zagotavljalo spletno prodajo, so se ogorčeno odzvali sindikati, ki pravijo, da je bil cilj zakona bil zagotoviti en prosti dan z družino. »Nekateri trgovci skušajo novo ureditev izigrati na način, da s pomočjo določbe, ki ureja neenakomerno razporeditev delovnega časa, zaposlenim določijo delo ob nedeljah, kjer naj bi skrbeli za pripravo naročil ali celo dostavo za namene spletne prodaje,« opozarja generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič.
 

Podpora ministrstva


Lahova se je na besede sindikata, da trgovci izigravajo novelo zakona o trgovini že odzvala za STA, ter spomnila, da novela posega zgolj v obratovalni čas trgovin ob nedeljah in ne v delovnopravno zakonodajo. Delodajalec lahko torej delavca razporedi na delo tudi v nedeljo, pri tem pa se mora upoštevati veljavna zakonodaja, kolektivno pogodbo in pogodbo o zaposlitvi, še izpostavlja Mariča Lah.
Predsednica TZS Mariča Lah. FOTO: Blaž Samec/Delo
Predsednica TZS Mariča Lah. FOTO: Blaž Samec/Delo


Trgovce je glede razporeditve dela ob nedeljah podprlo tudi Ministrstvo za gospodarstvo. Minister Zdravko Počivalšek je sicer že prejšnji teden izpostavil, da ga preseneča zavzetost javnosti za zapiranje trgovin ob nedeljah, medtem ko nihče niti ne pomisli, da bi omejili delovanje tudi drugim, na primer gostinskim dejavnostim.
 

Oslabljeno poslovanje trgovcev


Trgovci se v zadnjem obdobju soočajo s številnimi izzivi. Ob nedeljskem zaprtju se ukvarjajo tudi z oslabitvijo poslovanja, kar še posebej velja pri trgovinah z neživili. Te se uvršča med najbolj prizadete sektorje v gospodarstvu zaradi pandemije covida-19, po oceni TZS pa predstavljajo okoli 30 odstotkov prihodkov celotne slovenske trgovine. Pri TZS so zaradi velikega izpada poslovanja, vlado pozvali k pomoči neživilskim trgovinam.

Dodatno finančno breme v teh turbulentnih časih prestavlja tudi dvig minimalne plače, ki ga številni gospodarstveniki želijo zamakniti in počakati na ponovno rast gospodarstva.

Več iz rubrike