Nepremičnine na Hrvaškem kupujejo predvsem tujci

Leta 2010 je nepremičnino na Hrvaškem kupilo zgolj 14 odstotkov tujih državljanov, medtem ko je bil lansko leto vsak četrti kupec tujec.
Fotografija: Poreč je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za nakup nepremičnine. Foto: Blaž Samec/DELO
Odpri galerijo
Poreč je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za nakup nepremičnine. Foto: Blaž Samec/DELO

V letu 2020 je bil vsak četrti kupec nepremičnine na Hrvaškem tuji državljan, poroča Poslovni dnevnik. Medtem ko je bilo leta 2010 med kupci le 14 odstotkov tujcev, je teh v zadnjih letih vedno več.

image_alt
Hrvaška mesta, ki ponujajo najbolj kakovostno življenje

Največ prodanih stanovanj in apartmajev na obali, najmanj v Medžimurju

Med letoma 2010 in 2020 je bilo na Hrvaškem vsega skupaj prodanih 314.000 nepremičnin, od tega je bilo 23.000 stanovanj prodanih lani, navajajo hrvaški mediji. Najvidnejšo vlogo med kupci imajo tuji državljani, saj so v zadnjih 10 letih kupili kar 60.000 stanovanj in apartmajev.

Tujci se pričakovano večinoma zanimajo za nepremičnine na obali, nekaj malega pa so kupovali tudi na celini, predvsem v Medžimurju in v Varaždinski županiji.

Štiri od 10 prodanih nepremičnin v Istrski županiji je lani šlo v roke tujim državljanom. Medtem so tujci kupili tri od 10 nepremičnin v Primorsko-goranski županiji, vsako četrto v Zadrski županiji, 16 odstotkov stanovanj pa so kupili v Splitsko-dalmatinski županiji.

image_alt
Hrvaška: Minimalna plača prihodnje leto višja

Kot poroča poslovni dnevnik, je v Medžimurju in Varaždinski županiji nepremičnino kupilo le okrog dva odstotka tujcev.

Večje in boljše parcele so že razdeljene

Večji naval tujih kupcev se na Hrvaškem pričakuje leta 2023, ko se izteče 10-letno prehodno obdobje prepovedi prodaje kmetijskih zemljišč tujim državljanom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Leta 2020 je bilo prodanih 34.000 kmetijskih parcel za slabih 200 milijonov evrov s povprečno ceno 3300 evrov na hektar. Hrvaški mediji navajajo, da je cena za hektar kmetijskega zemljišča skoraj šestkrat nižja kot v Sloveniji, v Italiji pa je kmetijska parcela kar 13-krat dražja. Na Madžarskem stane hektar kmetijskega zemljišča 4700 evrov, v Romuniji pa 5000 evrov.

Željko Lovrinčević, analitik na Ekonomskem inštitutu je povedal, da so večje in boljše parcele že razdeljene, k čemur je pripomoglo tudi to, da so jih tujci doslej lahko kupovali prek podjetij.

»Kdor kupuje zemljišče v Slavoniji, pa tega ne počne iz špekulativnih razlogov, ampak se želi ukvarjati s kmetijstvom, se bo soočil z velikim problemom pomanjkanja delavcev,« je dejal Lovrinčević.

image_alt
Hrvaška: edinstveno oljčno olje v amfori osvaja svet

Hrvaška se namreč že nekaj časa bori s pomanjkanjem sezonskih delavcev. Veliko jih je namreč zaradi boljših pogojev dela odšlo v tujo državo. »Nimamo dovolj ljudi niti za obiranje jabolk,« je zaskrbljen Lovrinčević.

Več iz rubrike