Hrvaška: Minimalna plača prihodnje leto višja

Hrvaška vlada je sklenila, da bo minimalna plača v prihodnjem letu znašala 3750 kun oziroma 500 evrov.
Fotografija: Hrvaški premier Andrej Plenković. Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Odpri galerijo
Hrvaški premier Andrej Plenković. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvaški premier Andrej Plenković je sporočil, da se bo minimalna plača na Hrvaškem s 1. januarjem 2022 zvišala z dosedanjih 3400 kun (452 evrov) na 3750 kun (nekaj manj kot 500 evrov). Sprememba naj bi vplivala na 51.000 delavcev, ki za svoje delo prejemajo minimalno plačo. Njihovi prihodki naj bi se v naslednjem letu tako zvišali za 10,3 odstotka, poroča STA.

Medtem ko je pred petimi leti minimalna plača predstavljala 38 odstotkov povprečne plače, bo po novem ta znašala nekaj manj kot 53 odstotkov povprečne hrvaške plače. Ta je sicer avgusta letos znašala 7118 kun oziroma 950 evrov.

image_alt
Rast minimalne plače ne vpliva na zmanjšanje števila zaposlenih

Sprejet tudi načrt državnega proračuna za leto 2022

Hrvaška vlada je sprejela tudi načrt državnega proračuna za naslednje leto. Ta temelji na projekciji krepitve hrvaškega BDP-ja za 4,4 odstotka. Medtem ko se je BDP v lanskem letu skrčil za osem odstotkov, naj bi se letos zvišal za 9,1 odstotka.

Zdravko Marić, podpredsednik hrvaške vlade in finančni minister, je dejal, da v naslednjem letu pričakujejo primanjkljaj v višini 2,6 odstotka BDP-ja. V letu 2022 predvidevajo na področju državnega proračuna 164,5 milijarde kun prihodkov, kar je 22 milijard evrov, ter 173,8 milijarde kun oziroma 23,2 milijarde evrov odhodkov. Projekcije kažejo, da naj bi prišlo v letu 2023 do gospodarske rasti v višini 3,7 odstotka.

image_alt
Nasveti, kako se lotiti varčevanja

Hrvaška vlada je v parlament poslala tudi predlog rebalansa letošnjega računa. Pri tem se letošnji primanjkljaj v državni blagajni zvišuje s prej načrtovanih 3,8 na 4,5 odstotka BDP-ja. Glede na napovedi je prišlo do zvišanja proračunskih prihodkov za 440 milijonov evrov ter do zvišanja odhodkov za 800 milijonov evrov.

Marić je še poudaril, da na višino odhodkov v rebalansu proračuna najpomembneje vplivajo obveznosti ministrstva za obrambo, ki mora plačati prvi obrok za nakup novih vojaških letal od Francije.

image_alt
Države z največjim deležem žensk

Več iz rubrike