NEPN za različne scenarije glede skrbi za okolje v Sloveniji

Gre za pomemben akcijsko-strateški dokument, s katerim si bo Slovenija določila nacionalne energetske in podnebne cilje ter politike in ukrepe do leta 2030 in s pogledom do 2040.
Fotografija: Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Konzorcij institucij pod vodstvom Instituta Jožef Stefan je pripravil dopolnjen osnutek celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN).

V Sloveniji imamo že določen cilj do leta 2030 zmanjšati emisije toplogrednih plinov v sektorju ne-ETS za 15 odstotkov glede na leto 2005, obenem pa je v dopolnjenem osnutku NEPN predlagan cilj, da bomo do leta 2030 dosegli vsaj 27-odstotni delež obnovljivih virov energije. V obdobju do 2030 naj bi od leta 2007 energetsko učinkovitost izboljšali vsaj za 32,5 odstotka, prizadevati pa si moramo tudi za zagotavljanje zanesljive in konkurenčne oskrbe z energijo, z upoštevanjem dekarbonizacije proizvodnje električne energije in zmanjševanja odvisnosti od uvoza.

Za uresničevanje nacionalnih prispevkov in ciljev so v dopolnjenem osnutku NEPN pripravljeni različni scenariji, ki so izhodišče za celovito presojo vplivov NEPN na okolje. Največji izzivi Slovenije so na področju prometa, saj projekcije kažejo nadaljnjo rast osebnega in tovornega prometa do leta 2030. Dodatne izzive vidimo tudi pri nadaljnjem uvajanju obnovljivih virov energije, predvsem z vidika njihovega umeščanja v prostor.

V naslednjem koraku priprave NEPN bo pripravljen osnutek okoljskega poročila, čemur bodo sledili končni izbor scenarija in ciljev ter podrobnejše usklajevanje ukrepov in izdelava makroekonomske ocene učinkov. Doseganje zastavljenih energetskih in podnebnih ciljev bo ena osrednjih prioritet Slovenije do leta 2030, saj bo to bistveno vplivalo na kakovost življenja vsakega od nas.

Dopolnjeni osnutek NEPN je objavljen na spletni strani NEPN. Zainteresirani deležniki in javnost se lahko 6. septembra ob 11. uri oglasijo na Institutu Jožef Stefan, kjer bo potekala javna predstavitev dopolnjenega osnutka NEPN.

Več iz rubrike

aktualno

OZS: Diskriminacija malih obrtnikov in podjetnikov pri sofinanciranju zaščitne …

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«, na katerega se lahko prijavijo le mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj 5 zaposleni…

aktualno

Katera država bo najbolje preživela koronakrizo - napoved

Recesija v tej državi bo najmanjša v celotni EU.

aktualno

Britanci sproščajo ukrepe, a niso vsi prepričani, da bodo »preživeli&laqu…

Velika Britanija se po treh mesecih karantene počasi odpira, medtem pa lastniki podjetij ne vedo ali bo gospodarstvo dejansko tudi zaživelo.

aktualno

Cene nepremičnin odneslo v višave

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so se v prvem četrtletju medletno zvišale za pet odstotkov, kar predstavlja najvišjo rast po drugem četrtletju leta 2007.

Komentarji: