Nemška vlada napovedala 65-milijardni paket pomoči gospodinjstvom

"To zimo bomo preživeli," je na novinarski konferenci po vladnih pogovorih dejal nemški kancler Olaf Scholz.
Fotografija: Koalicijske stranke so se uskladile tudi glede izplačila 300 evrov dodatka za zaposlene, s čimer jim bodo prav tako skušali pomagati ob naraščajočih cenah energije. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Koalicijske stranke so se uskladile tudi glede izplačila 300 evrov dodatka za zaposlene, s čimer jim bodo prav tako skušali pomagati ob naraščajočih cenah energije. FOTO: Shutterstock

Nemška vlada je danes napovedala sveženj v višini več kot 65 milijard evrov za pomoč prebivalcem pri spopadanju z naraščajočimi stroški energije in inflacijo.

Med ukrepi so cenejše vozovnice za javni prevoz, nakazilo zneska v višini 300 oz. 200 evrov upokojencem ter študentom, vlada pa bo uvedla tudi cenovno kapico za električno energijo.

"To zimo bomo preživeli," je na novinarski konferenci po vladnih pogovorih dejal nemški kancler Olaf Scholz in poudaril, da bodo Nemčiji koristile odločitve, ki jih je vlada sprejela do zdaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavniki koalicijskih strank so poudarili nacionalno solidarnost v trenutnih razmerah. "Nemčija je v teh težkih časih enotna," je dejal Scholz.

image_alt
Vse igrače in nobene radosti

Ukrepi vključujejo novo, cenejšo nacionalno vozovnico za javni prevoz, pavšalni znesek za upokojence in študente v višini 300 oziroma 200 evrov za pomoč pri stroških energije, povečanje nadomestil za nezmožne za delo ter zvišanje mesečnega zneska, ki ga starši prejemajo za vsakega otroka.

Koalicijske stranke so se uskladile tudi glede izplačila 300 evrov dodatka za zaposlene, s čimer jim bodo prav tako skušali pomagati ob naraščajočih cenah energije.

Vlada bo uvedla tudi nižje cene za osnovno raven porabe energije, tako da bodo morali potrošniki plačevati višje cene šele, ko bodo presegli ta znesek.

image_alt
Posledice podnebnih sprememb za gospodarsko rast

Scholz se je na novinarski konferenci dotaknil tudi visokih dobičkov nekaterih proizvajalcev električne energije ter obljubil, da so odločeni "da spremenijo tržna pravila tako, da do takšnih nepričakovanih dobičkov ne bo več prihajalo oziroma da bo del dobičkov prišel v javno blagajno".

Nemški kancler je dejal, da bi "veliko, veliko milijard" presežnega dobička, ki bi ga država pobrala od nekaterih proizvajalcev energije, uporabila za financiranje razbremenilnih ukrepov in uvedbo cenovne kapice za odjemalce, ki jim ni treba plačevati visokih cen plina".

Čeprav se za prozvodnjo energije plin v Nemčiji uporablja le deloma, je namreč trenuten ustroj trga poskrbel za to, da so visoke cene plina dvignile tudi splošne cene energije. To pomeni, da tisti, ki proizvajajo energijo iz drugih virov, kot so vetrna, sončna ali premog, ustvarjajo velike dobičke.

Uvedbo cenovne kapice na električno energijo na ravni EU preučuje tudi Evropska komisija. Veljala bi za tehnologije, ki so cenejše od pridobivanja elektrike s plinskimi elektrarnami. To je večina obnovljivih virov energije, z izjemo določenih vrst hidroelektrarn, biomase in bioplina, pa tudi elektrarne na jedrsko energijo in lignit.

Nemčija se tako kot ostale evropske države sooča z dolgotrajnimi posledicami pandemije ter gospodarskim krčem, zvišanimi cenami energentov zaradi ruske invazije na Ukrajino ter zmanjšanjem izvoza ruskega plina in nafte v Evropo.

image_alt
V katerih državah po svetu je Bitcoin prepovedan?

Več iz rubrike