Posledice podnebnih sprememb za gospodarsko rast

Študija preučuje vpliv naraščajočih globalnih temperatur na BDP
Fotografija: "Naši rezultati kažejo, da se številne države soočajo z eksponentinimi učinki dviga temperature," je povedal glavni avtor Bernardo Bastien-Olvera FOTO: Delo
Odpri galerijo
"Naši rezultati kažejo, da se številne države soočajo z eksponentinimi učinki dviga temperature," je povedal glavni avtor Bernardo Bastien-Olvera FOTO: Delo

Podnebne spremembe vplivajo na različne gospodarske sektorje, od škode na pridelkih do odpovedi hlajenja v podatkovnih centrih. Ni jasno, ali se lahko gospodarstvo države vsako leto opomore od teh vplivov ali pa dvig globalne temperature povzroča trajne in kumulativne vplive na tržno gospodarstvo.

Študija kalifornijske univerze v Davisu, ki jo je založba IOP Publishing objavila v reviji Environmental Research Letters, obravnava to temeljno vprašanje - Kakšni so stroški podnebnih sprememb? V raziskavi je bil uporabljen empirični pristop za ponovno preučitev vpliva naraščajočih globalnih temperatur in podnebnih sprememb na bruto domači proizvod (BDP).

image_alt
Časa je zmanjkalo: Zaradi segrevanja lahko ostanemo brez milijard

Ugotovila je, da so gospodarstva občutljiva na trajne temperaturne šoke v vsaj 10-letnem časovnem okviru, ti pa močno vplivajo na gospodarsko rast v približno 22 % od analiziranih držav.

Raziskovalci opozarjajo, da je opredelitev vplivov temperature na gospodarstvo ogromna naloga, ki je verjetno ne bo mogla rešiti ena sama raziskovalna skupina. FOTO: Delo
Raziskovalci opozarjajo, da je opredelitev vplivov temperature na gospodarstvo ogromna naloga, ki je verjetno ne bo mogla rešiti ena sama raziskovalna skupina. FOTO: Delo

"Naši rezultati kažejo, da se številne države soočajo z eksponentinimi učinki dviga temperature," je povedal glavni avtor Bernardo Bastien-Olvera, doktorski kandidat na univerzi UC Davis. "To je v nasprotju z modeli, ki izračunavajo kazalnike, kot so družbeni stroški ogljika, ki večinoma predvidevajo začasne temperaturne vplive na BDP. Naša raziskava dopolnjuje dokaze, ki kažejo, da so vplivi veliko bolj negotovi in potencialno večji, kot se je doslej mislilo."

Trajno in kumulativno

Prejšnje raziskave so to vprašanje preučevale z ocenjevanjem zapoznelega učinka temperature na BDP v naslednjih letih, vendar so bili rezultati neprepričljivi. V tej študiji so znanstveniki z univerze UC Davis in soavtorji z Evropskega inštituta za ekonomijo in okolje v Italiji uporabili novo metodo za izločitev trajnih učinkov temperature na gospodarstvo z analizo nižjih načinov nihanja podnebnega sistema.

image_alt
Se človeško telo ohlaja?

"S preučevanjem učinkov temperaturnih nihanj  na BDP lahko razlikujemo med državami, ali imajo podnebne spremembe na različne države začasne ali trajne in kumulativne učinke," je dejal Bastien-Olvera.

Študija preučuje vpliv naraščajočih globalnih temperatur na BDP FOTO: Delo
Študija preučuje vpliv naraščajočih globalnih temperatur na BDP FOTO: Delo

Ekipa je uporabila matematični postopek, imenovan filtriranje, da bi odstranila letne spremembe temperature z višjo frekvenco.

Ogromna naloga

Raziskovalci opozarjajo, da je opredelitev vplivov temperature na gospodarstvo ogromna naloga, ki je verjetno ne bo mogla rešiti ena sama raziskovalna skupina.

"Razpoložljivost podatkov in trenutni obseg podnebnih vplivov omejujeta to, kar je mogoče storiti globalno na ravni države," je dejala soavtorica Frances Moore, docentka za okoljske vede in politiko na univerzi UC Davis ter glavna raziskovalka študije. "Vendar naša raziskava predstavlja nov dokaz v tej sestavljanki in zagotavlja novo orodje za odgovor na to še vedno nerešeno vprašanje."

image_alt
Bill Gates za nuklearno medicino zbral ogromno vsoto denarja

Več iz rubrike