Se človeško telo ohlaja?

150 let je veljalo, da je povprečna telesna temperatura zdravega človeka 37 stopinj Celzija.
Fotografija: Vsak človek je drugačen in na telesno temperaturo lahko vplivajo številni dejavniki, vključno s starostjo, tipom telesa, aktivnostjo, prehrano, boleznimi in načinom merjenja telesne temperature FOTO: Delo
Odpri galerijo
Vsak človek je drugačen in na telesno temperaturo lahko vplivajo številni dejavniki, vključno s starostjo, tipom telesa, aktivnostjo, prehrano, boleznimi in načinom merjenja telesne temperature FOTO: Delo

Vsaj zadnji dve desetletji pa raziskovalci vedo, da je povprečna telesna temperatura v resnici nižja, približno 36,5 stopinje Celzija in da je za človeško telo normalna temperatura vse od 36 do 37 stopinj Celzija. Kljub temu pa se je 37 stopinj ohranilo kot magična številka med zaskrbljenimi starši in zdravniki in je navedena na vseh vrstah termometrov, od termometrov v lekarnah do spletnih strani zdravstvenih centrov.

Vsak človek je drugačen in na telesno temperaturo lahko vplivajo številni dejavniki, vključno s starostjo, tipom telesa, aktivnostjo, prehrano, boleznimi in načinom merjenja telesne temperature. Temperatura se običajno meri v ušesu, pod jezikom, v pazduhi, rektalno ali na čelu. Obstaja celo termometer v obliki tablete, ki jo je mogoče pogoltniti, in vsaka od teh različnih vrst termometrov daje nekoliko drugačno povprečno temperaturo.

150 let je veljalo, da je povprečna telesna temperatura zdravega človeka 37 stopinj Celzija FOTO: Delo
150 let je veljalo, da je povprečna telesna temperatura zdravega človeka 37 stopinj Celzija FOTO: Delo

Se človeško telo ohlaja?

Dr. Parsonnet je sprva zanimalo, zakaj je povprečni ameriški državljan sčasoma postal težji, nato pa je začela preučevati, kako je telesna temperatura lahko povezana s presnovo. "Več let sem razmišljala o tem, da bi poskušala najti kohorto, ki bi nam pokazala, kakšna je bila povprečna telesna temperatura pred desetletji," pravi.

Leta 2019 so Parsonnetova in njeni sodelavci na Stanfordu združili podatke iz državljanske vojne z zdravstveno raziskavo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja in sodobnimi podatki iz Medicinskega centra Univerze Stanford ter tako dobili popoln nabor podatkov s skoraj 200.000 meritvami termometrov v zadnjih 160 letih. Po analizi podatkov so ugotovili, da se je telesna temperatura povprečnega Američana od industrijske revolucije znižala za približno eno stopinjo Celzija.

image_alt
Koliko vročine prenese človeško telo?

Ta sprememba se ujema s teorijo, da se človeški metabolizem počasi morda krajša, skupaj z drugimi spremembami v človeškem telesu, ki so posledica boljšega dostopa do hrane in zdravstvene oskrbe v industrializiranih državah. Ljudje so "postali višji, debelejši, hladnejši in živijo dlje," pravi Parsonnetova. "Vse te štiri stvari so nekako povezane."

image_alt
Zaradi vročine je v živalskem vrtu na razpolago tudi sladoled

Napačen termometer?

Philip Mackowiak, redni profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Marylandu, ima drugačno teorijo o tem, zakaj se 37 stopinj ne ujema s sodobnimi meritvami temperature. Po njegovem mnenju ta številka nikoli ni bila pravilna.

Standardna temperatura 37 stopinj Celzija izhaja iz knjige, ki jo je leta 1870 objavil nemški zdravnik Carl Rinhold August Wunderlich. "Deloval je na eni izmed klinik v Nemčiji in za svojo raziskavo zbral milijon temperatur," pravi Mackowiak. "Ko je izračunal povprečno temperaturo, je prišel do vrednosti 37 stopinj Celzija."

image_alt
Zakaj se Arktika segreva štirikrat hitreje kot preostali svet?

Več iz rubrike