Bill Gates za nuklearno medicino zbral ogromno vsoto denarja

Podjetje Billa Gatesa TerraPower je zbralo 750 milijonov dolarjev za inovacije na področju jedrske energije in medicine.
Fotografija: Bill Gates si prizadeva za razvoj inovacij na področju nuklearne medicine. Foto: REUTERS/Caitlin Ochs
Odpri galerijo
Bill Gates si prizadeva za razvoj inovacij na področju nuklearne medicine. Foto: REUTERS/Caitlin Ochs

Podjetje TerraPower se ukvarja z inovacijami na področju jedrske tehnologije, ustanovil pa ga je Bill Gates. Družba je nedavno sporočila, da je pridobila vsaj 750 milijonov dolarjev novih sredstev.

Financiranje sta sooblikovala Gates in podjetje SK, ki je eden največjih južnokorejskih ponudnikov energije. V projekt naj bi SK vložil 250 milijonov dolarjev.

image_alt
Intervju: Bill Gates na leto podari 9 milijard dolarjev!

Kot so sporočili iz podjetja TerraPower, nameravajo denar porabiti za razvoj tehnologije jedrske energije in inovacij na področju nuklearne medicine.

»Naša ekipa uvaja tehnološke rešitve in vlagatelji po vsem svetu jih upoštevajo, ne glede na to, ali gre za reševanje podnebnih sprememb z napredno jedrsko energijo brez ogljika ali za boj proti raku z jedrskimi izotopi,« je v izjavi dejal Chris Levesque, izvršni direktor družbe TerraPower.

Jedrska energija doživlja renesanso, saj energija, ki jo ustvarjajo jedrski reaktorji, ne sprošča toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe. Vendar pa nastajajo dolgotrajni jedrski odpadki, ki jih je treba skrbno skladiščiti, navaja CNBC.

image_alt
Bill Gates se hoče znebiti bogastva

O podjetju TerraPower

Podjetje TerraPower sodeluje z družbo GE Hitachi Nuclear Energy, divizijo družbe General Electric, za komercializacijo sistema Natrium. Vključuje manjši reaktor od običajnih, ki se uporabljajo v ZDA, in sistem za shranjevanje energije iz staljene soli, ki mikroreaktorju omogoča, da po potrebi za kratek čas poveča svojo energetsko moč.

Podjetje TerraPower si trenutno prizadeva predstaviti svojo reaktorsko tehnologijo Natrium v premogovni elektrarni v Wyomingu, ki bo kmalu upokojena. Projekt poteka v sodelovanju z zvezno vlado v okviru programa ameriškega ministrstva za energijo za demonstracijo naprednih reaktorjev (ARDP).

Podjetje TerraPower želi tudi komercializirati tehnologijo reaktorja s staljenimi solmi, ki bi se lahko uporabljala za zagotavljanje energije brez ogljika za težke industrijske dejavnosti, kot so obrati za čiščenje vode, predelovalci kemikalij in uporabniki v težki industriji. Podjetje gradi tudi reaktor s potujočimi valovi, ki bo po njegovih besedah 30-krat učinkoviteje uporabljal izkopani uran in močno zmanjšal količino jedrskih odpadkov.

Nekateri radioaktivni materiali se lahko uporabljajo tudi za
zdravljenje raka. Foto: Getty Images/iStockphoto
Nekateri radioaktivni materiali se lahko uporabljajo tudi za zdravljenje raka. Foto: Getty Images/iStockphoto

S svojim programom bi pomagali pri zdravljenju raka

Kot piše CNBC, lahko z majhnimi količinami rahlo radioaktivnega materiala pomaga pri zdravljenju nekaterih vrst raka. Eden od takih radioaktivnih materialov, aktinij-225, naj bi se lahko uporabljal za zdravljenje raka prostate, limfoma, melanoma in drugih vrst raka.

Družba TerraPower si prizadeva za inovacije v procesu pridobivanja torija-229, ki je potreben za ustvarjanje aktinija-225, iz virov urana-233, ki jih sicer upravlja Ministrstvo za energijo.

Trenutno ni dovolj aktinija-225, da bi zadostili povpraševanju, zato družba TerraPower pravi, da bo uporabila svoj 'edinstven dostop' do aktinija-225, da bi ta izotop ponudila farmacevtski skupnosti, še navaja CNBC.

image_alt
Titani in bogovi biznisa

Več iz rubrike