Nekateri upokojenci bodo danes prejeli solidarnostni dodatek

Solidarnostni dodatek je predviden v okviru novega interventnega zakona za omilitev posledic covida-19.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo upokojencem solidarnostni dodatek, ki ga predvideva novi interventni zakon za omilitev posledic covida-19, izplačal na današnji dan. Izplačan bo v višini od 130 do 300 evrov, odvisno od višine pokojnine oziroma nadomestila, ki ga je uživalec prejel v mesecu decembru 2021.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki ga je DZ sprejel 27. decembra, med drugim določa izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem in nekaterim prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Solidarnostni dodatek v višini med 130 in 300 evrov

Tisti, ki so decembra prejeli pokojnino oz. nadomestilo v višini do 523 evrov, bodo prejeli dodatek v višini 300 evrov. Prejemniki pokojnine oz. nadomestila v višini od 523,01 do 628 evrov pripada 230 evrov dodatka, prejemnikom pokojnine oz. nadomestila v višini med 628,01 in 732 evrov pa v višini 130 evrov, so spomnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Dodatek bodo do konca marca izplačali tudi vojnim veteranom, vojnim invalidom in invalidom. Znašal bo 150 evrov.

Znesek izplačanega dodatka se ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči, prav tako ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Več iz rubrike