Bliža se konec za največjega italijanskega letalskega prevoznika

Največji italijanski letalski prevoznik bo zaradi finančnih težav 15. oktobra prenehal z delovanjem. Vozovnice nadomestne letalske družbe so že v prodaji.
Fotografija: Letalska družba Alitalia bo z oktobrom prenehala delovati. Foto: posnetek zaslona/Shengenvisainfo news
Odpri galerijo
Letalska družba Alitalia bo z oktobrom prenehala delovati. Foto: posnetek zaslona/Shengenvisainfo news

Italijanski letalski prevoznik Alitalia bo 15. oktobra prenehal delovati, saj ga bo zamenjalo javno podjetje ITA (Italia Transporto Aereo). Slednji je začel vozovnice prodajati že 26. avgusta. Nova letalska družba bo prvič vzletela 15. oktobra, zadnji leti Alitalije bodo tako dan prej, 14. oktobra.
image_alt
Bo kriza s kontejnerji uničila božič?

Že kupljene vozovnice se da zamenjati ali zahtevati povračilo

 
Po podatkih italijanskega medija Corriere della Sera je približno 250.000 potnikov svoj let rezerviralo po 15. oktobru. Ti lahko letalske vozovnice zamenjajo za zgodnejši datum ali pa zahtevajo polno vračilo. V ta namen je letalska družba dobila 100 milijonov vladne finančne podpore, poročajo italijanski mediji.
Krilo letala družbe Alitalia na milanskem letališču. Foto: Antonio Calanni/AP
Krilo letala družbe Alitalia na milanskem letališču. Foto: Antonio Calanni/AP

Glavni vzrok za prenehanje je pandemija

 
Glavni vzrok, da bo Alitalia prenehala s svojo dejavnostjo, je pomanjkanje naložb, menijo poznavalci. Poleg tega od leta 2017 podjetje deluje pod javno upravo, pandemija covida-19 pa je stanje še poslabšala. Pred pandemijo je letalski prevoznik beležil približno 21,3 milijona potnikov, 81 različnih destinacij in 3600 letov tedensko.
image_alt
Kam na potovanje septembra?

Alitalija je bila pred pandemijo največje letalsko podjetje v Italiji, pandemija pa je tako kot mnoga druga podjetja pustila negativne posledice. Omejitve potovanj in drugi ukrepi, uvedeni proti širjenju novega virusa, so letalsko družbo močno oškodovali.

Lani je Evropska komisija ponudila skoraj 200 milijonov evrov sredstev, da bi preprečili bankrot podjetja. Nekaj mesecev kasneje pa je EU odobrila še drugo finančno pomoč za Alitalio, v vrednosti 73 milijonov evrov.
 

Nova družba bo do leta 2025 povečala število letal


Javno podjetje ITA namerava do leta 2025 povečati število letal, zato bodo od Alitalie kupili vseh 52. Dogovor o ustanovitvi novega letalskega prevoznika zahteva zmanjšanje števila slotov, zlasti na glavnem rimskem letališču Leonardo da Vinci. Na milanskem letališču Linate, ki je zaradi bližine modne in finančne prestolnice najbolj priljubljen med poslovnimi potniki, bo prav tako zmanjšano število nekaterih slotov.
Letalo Alitalie bo zadnjič poletelo 14.oktobra. Foto: MAX ROSSI/REUTERS Pictures
Letalo Alitalie bo zadnjič poletelo 14.oktobra. Foto: MAX ROSSI/REUTERS Pictures

ITA je navedla, da namerava izvajati lete iz Milana in Rima v New York, London, Pariz, Amsterdam, Bruselj, Frankfurt in Ženevo. Medtem ko bo v Tokio, Boston in Miami s to letalsko družbo možno leteti samo iz Rima.
 

Nekaj zaposlenih bodo le obdržali

 
Alitalia ima trenutno približno 10.000 zaposlenih. Novo podjetje bi lahko prevzelo nekatere delavce, ki so v zadnjih letih s stavko zahtevali več prizadevanj glede prihodnosti letalske družbe. V zadnjih mesecih pa so se soočali tudi z negotovostjo pravočasnega plačila.

Po poročanju tujih medijev naj bi ITA sporočila, da bo letos začela delovati s približno 2750 do 2950 zaposlenimi v letalskem sektorju, do konca leta 2025 pa želijo število zaposlenih povečati na 5550 do 5700.
image_alt
Najbolj luksuzni vlaki na svetu

»Vse osebe bodo zaposlene z novo pogodbo o zaposlitvi, ki zagotavlja večjo konkurenčnost in prilagodljivost v primerjavi z drugimi operaterji v tem sektorju,« je zapisala ITA.

Več iz rubrike