Najbolje prodajani avtomobili v Evropi, Ameriki in po svetu

Evropski vozniki smo v prejšnjem letu zvesto prisegali na malce manjše avtomobile, medtem ko so prebivalci Severne Amerike še vedno nori na 'pickupe'.
Fotografija: Osem generacij vozila Volkswagen Golf. Foto: Volkswagen
Odpri galerijo
Osem generacij vozila Volkswagen Golf. Foto: Volkswagen

Kriza z dobavo čipov je, skupaj z negotovo rastjo gospodarstva, v letu 2021 negativno vplivala na povpraševanje po avtomobilih. Kljub temu pa se kar se tiče priljubljenosti vozil na trgih posameznih držav ni veliko spremenilo. V evropskih državah smo tako ostali zvesti kupci 'hatchbackov' in športnih terencev, medtem ko v Severni Ameriki še vedno prisegajo na svoje 'pickupe'.

Očiten izbor Severne Amerike

Na spletnem portalu Motor1 so zbrali statistične podatke o tem, katera vozila so bila v letu 2021 najbolj priljubljena oziroma prodajana v določeni državi. Uvrstitve sicer potrjujejo nedavne trende in poudarjajo razlike v preferencah potrošnikov po svetu.

Ford serije F. Foto: Reuters
Ford serije F. Foto: Reuters
Fordovi 'pickupi' oziroma poltovornjaki serije F so še naprej prevladovali na trgih v ZDA, saj je bilo leta 2021 skupno prodanih 726.004 enot iz omenjene serije. Na drugem in tretjem mestu sta se znašli družini pickupov znamke Ram in Chevrolet Silverado. Njun skupni tržni delež je leta 2021 znašal 11,9 odstotka, kar je četrti največji tržni delež po letu 1980. Ford serije F je bil s 111.332 enotami prav tako najbolje prodajano vozilo v Kanadi.

Tudi prebivalci Južne Amerike imajo radi velike avtomobile, čeprav vseeno nekoliko manjše. V Braziliji, ki je največji avtomobilski trg v Latinski Ameriki, je bil leta 2021 vodilni Fiat Strada s 109.107 prodanimi enotami, ki so predstavljale 5,5 odstotka celotnega trga.

image_alt
BMW letos med drugim obljublja tudi športnega karavana

To je bil najboljši rezultat za omenjeno vozilo vse od njegove uvedbe na trg leta 1996. »Fiat Strada je med potrošniki srednjega razreda, ki iščejo učinkovito in zmogljivo vozilo, postal priljubljeno vozilo za zabavo in delo,« navaja portal Motor1.

V Nemčiji je bil najbolj priljubljen Golf

Razmere v Evropi so bile precej zanimive. Volkswagen Golf je bil najbolj priljubljen nov avtomobil v Nemčiji, vendar je, kot ugotavlja JATO Dynamics, v zadnjih treh letih izgubil velik delež. Domače registracije tega modela namreč predstavljajo 3,5 odstotka celotnega trga, kar je najnižji rezultat po letu 1980.

Osem generacij vozila Volkswagen Golf. Foto: Volkswagen
Osem generacij vozila Volkswagen Golf. Foto: Volkswagen

Največji izzivalci Golfa v Nemčiji so bili drugi Volkswagnovi modeli. Modela T-Roc in Tiguan sta bila tam drugo oziroma tretje najbolje prodajano vozilo. V Franciji, drugem največjem evropskem avtomobilskem trgu, je Peugeot 208 premagal Renaultovega Clia. Vendar nobeden od teh francoskih hatchbackov verjetno ni pričakoval močne rasti tretje uvrščenega modela Dacia Sandero, katerega prodaja se je v primerjavi z letom 2020 povečala za 44 odstotkov.

image_alt
Impresivni super avtomobili, ki jih verjetno še niste videli

V Italiji je prevladovala Fiat Panda, ki je bila prodana 112.298-krat, kar predstavlja 7,6-odstotni tržni delež. Fiat 500 in Lancia Ypsilon sta bila na drugem oziroma tretjem mestu. Skupaj sta predstavljala 13,8 odstotka celotne prodaje novih avtomobilov v Italiji. Na prvih treh mestih v Španiji so, po naslednjem vrstnem redu; Seat Arona, Hyundai Tucson in Dacia Sandero. Arona je bila od svoje predstavitve leta 2017 tokrat prvič na prvem mestu.

Velike spremembe v Združenem kraljestvu

V Združenem kraljestvu je leta 2021 prišlo do sprememb. Ford Fiesta prvič po letu 2009 ni zasedel prvega mesta. Namesto tega je prvo mesto prvič od svoje uvedbe zasedla Vauxhall Corsa. Teslin Model 3 je medtem zasedel drugo mesto, kar je bil njegov najboljši rezultat med desetimi največjimi avtomobilskimi trgi na svetu. Na tretjem mestu je bil Mini Hardtop s tremi in petimi vrati.

Suzuki prevladuje na madžarskem trgu s skoraj 15-odstotnim deležem. Vitara je bila najbolje prodajana, model S-Cross pa je bil na drugem mestu. Pravzaprav je Vitara najbolje prodajana v državi že od leta 2016. Fiat 500 je bil na tretjem mestu, to pa je bil najboljši rezultat za italijanski mestni avtomobil od njegove uvedbe na tem trgu.

image_alt
Inovativna preobrazba Volkswagnovega avtobusa v plovilo

Vodilni prodajalci v Turčiji so bili bolj ali manj enaki kot v prejšnjih letih. Na vrhu je bil denimo Fiat Egea, ki v Turčiji po številu dobav vodi že od leta 2016. Toyota Corolla limuzina in Renault Clio HB sta bila na drugem oziroma tretjem mestu.

Slovenski avto leta 2022 je Toyota Yaris cross. Foto: Aljaž Vrabec / Delo
Slovenski avto leta 2022 je Toyota Yaris cross. Foto: Aljaž Vrabec / Delo

V Rusiji prevladujejo vozila znamke Lada. Vesta je bila na vrhu s skoraj 113.700 prodanimi vozili, kar je za šest odstotkov več kot leta 2020. Lada Granta je bila na drugem mestu, vendar se je njena količina zmanjšala za 12 odstotkov. Na tretjem mestu je bila Kia Rio. V Sloveniji so bili najbolje prodajani modeli znamke Volkswagen, v trojico pa se uvrstili še Renaultovi in Škodini modeli.

Več iz rubrike