Nad pijane voznike s skeniranjem prstnih odtisov

Novi ameriški zakon veleva, da bodo morali biti avtomobili opremljeni s sistemom za zaznavanje alkoholiziranega voznika.
Fotografija: Sistem bi preprečil vožnjo pod vplivom alkohola. Foto: Solovyova/GETTY IMAGES/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Sistem bi preprečil vožnjo pod vplivom alkohola. Foto: Solovyova/GETTY IMAGES/Getty Images/iStockphoto

Ameriški predsednik Joe Biden je prejšnji teden podpisal zakon, ki veleva, da morajo biti novi avtomobili opremljeni s sistemom, ki zaznava alkoholizirane voznike, poroča Euronews.

image_alt
Najdražje avtomobilske znamke na svetu

Poznavalci so prepričani, da bi nova tehnologija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola lahko bistveno zmanjšala številno smrtnih žrtev v prometnih nesrečah.

Kot še navajajo tuji mediji, je po podatkih ameriške agencije za varnost v prometu (NHTSA) leta 2019 v prometnih nesrečah umrlo več kot 10.000 oseb pod vplivom alkohola.

Tehnologija lahko prepreči nevarno vedenje voznikov

Nedavna študija ameriškega zavarovalnega inštituta za varnost na avtocestah je pokazala, da bi lahko tehnologija za zaznavanje alkoholiziranih voznikov zmanjšala število smrtnih žrtev za več kot 9000 oseb na leto.

Leta 2019 je v ZDA v prometnih nesrečah umrlo več kot 10.000 oseb. Foto: kadmy/Getty Images/iStockphoto
Leta 2019 je v ZDA v prometnih nesrečah umrlo več kot 10.000 oseb. Foto: kadmy/Getty Images/iStockphoto

»Potrebujemo tehnologijo, da ustavimo nočno moro na naših cestah,« je dejala Alex Otte, predsednica organizacije Mothers Against Drunk Driving (MADD). Aktivistka je prepričana, da lahko obstoječe tehnologije in tiste v razvoju ustavijo nevarno vedenje voznikov med vožnjo, če že sami ne sprejmejo odgovorne odločitve.

»Danes jokam od veselja,« Euronews povzema njene besede po Bidnovi slovesnosti po podpisu zakona v Beli hiši.

Senzorji dihanja in skeniranje konic prstov

NHTSA že od leta 2008 sodeluje z industrijsko skupino ACTS (Automotive Coalition for Traffic Safety) pri razvoju sistemov za zaznavanje alkohola pri voznikih. V okviru projekta DADSS so raziskovalci razvili drobne senzorje, ki zaznajo izdihani zrak voznika in ga testirajo.

image_alt
Do 1000 milijard dolarjev vrednega zakona le še Bidnov podpis

Druga inovacija, na katero stavijo aktivisti, meri raven alkohola v krvi pod površino kože. Ko voznik pritisne na gumb za vžig, infrardeča svetloba pronica skozi konico prsta in tako opravi meritev.

Sistem ima vgrajene funkcije proti goljufanju, ki voznikom s preseženo dovoljeno mejo alkohola v krvi onemogočijo zagon avtomobila, navaja Euronews.

Različni odzivi v javnosti

Sistem je bil pri nekaterih strokovnjakih dobro sprejet, medtem ko spet drugi menijo, da je tak poseg v zasebnost protiustaven.

»To ni nič manj nezakonito, kot če bi vlada naročila, da telefonsko podjetje namesti prisluškovalne naprave v domovih samo zato, da se prepriča, da v prihodnosti ne bodo storili kaznivega dejanja,« meni Albert Fox Cahn, ustanovitelj in izvršni direktor projekta za nadzor nad tehnologijo.

Euronews še navaja, da je kongres ameriškim regulatorjem dal tri leta časa, da dokončno določijo pravila glede varnostnih sistemov, hkrati pa imajo tudi proizvajalci avtomobilov dovolj časa, da se uskladijo z ukrepom.

image_alt
Najlepši in najbolj zbirateljski japonski avtomobil

Več iz rubrike