Do 1000 milijard dolarjev vrednega zakona le še Bidnov podpis

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog zakona o obnovi infrastrukture v ZDA, ki naj bi med drugim ustvaril na tisoče novih delovnih mest.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden, 6. november 2021. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden, 6. november 2021. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Infrastrukturni zakon bo Američanom sicer pomagal pri plačevanju zdravstvenih računov in varstvu otrok ter starejših, prav tako pa bo pripomogel k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v ozračje s porabo za alternativne, zelene vire energije. Dodatno porabo naj bi pokrili z višjimi davki za bogate Američane in na dobičke podjetij. Predsednik ZDA Joe Biden je napovedal takojšen podpis zakona.

Kaj vse naj bi naredili s tem denarjem?

Predstavniški dom je pred kratkim sprejel dvostrankarski predlog zakona o infrastrukturi v vrednosti 1000 milijard dolarjev oziroma 865,6 milijarde evrov. Predlog zakona mora potrditi le še 78-letni ameriški predsednik, ki je napovedal njegov takojšen podpis. Zakonodaja sicer vključuje financiranje prometa, širokopasovnih povezav in komunalnih storitev.

image_alt
Fed: zmanjševanje nakupov obveznic že v novembru

Sprejetje omenjene zakonodaje je morda najbolj konkreten dosežek enotne demokratske vlade, odkar je ta spomladi odobrila 1645 milijard evrov vreden sveženj ukrepov za odpravo posledic koronavirusa, navaja CNBC. Ukrep je bil sprejet z 228 glasovi za in 206 glasovi proti. Podprlo ga je trinajst republikancev, šest demokratov pa je glasovalo proti. Biden bi lahko zakon podpisal v nekaj dneh.

Ameriški predsednik Joe Biden, 6. november 2021. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden, 6. november 2021. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
Washington že leta poskuša in ne uspe sprejeti pomembnega zakona za posodobitev ključne prometne in komunalne infrastrukture, ki je zaradi izrednih vremenskih razmer pod vse večjim pritiskom. V Beli hiši so prav tako zatrdili, da lahko sprejetje zakona pozitivno pripomore k pretoku blaga, saj ovire v dobavni verigi prispevajo k višjim cenam za ameriške potrošnike.

Glasovanje je sledilo celodnevnemu prerekanju o tem, kako uveljaviti obe področji strankarske agende. Demokrati so načrtovali, da bodo sprejeli tako infrastrukturno zakonodajo kot tudi večji strankarski sveženj o socialni varnosti in podnebnih spremembah, vreden 1510 milijarde evrov. Zaradi zahteve peščice centristov, da se jim predloži ocena proračunskega urada kongresa o proračunskih učinkih načrta socialne porabe, se je njegova potrditev zavlekla. Progresivci so želeli dobiti zagotovila, da bodo zadržani podprli večji predlog, če bodo glasovali za predlog zakona o infrastrukturi.

image_alt
Zmagovalci in poraženci v času inflacije

Po večurnih pogovorih in Bidenovem klicu na sestanek progresivnih skupin je liberalno krilo stranke dobilo zagotovila centristov, da bodo podprli večji sveženj. Socialni in podnebni načrt je nato v soboto zgodaj zjutraj premagal ključno proceduralno oviro. Biden je v izjavi po glasovanju v predstavniškem domu dejal, da bo zakonodaja »ustvarila na milijone delovnih mest, podnebno krizo spremenila v priložnost in nas popeljala na pot zmage v gospodarski tekmi 21. stoletja«.

Največ denarja za promet in komunalo

Dvostrankarski zakon o naložbah v infrastrukturo in delovnih mestih bi zagotovil 476 milijard evrov novih sredstev za prometne projekte, komunalno omrežje in širokopasovne povezave. Paket vključuje 95 milijard evrov za ceste, mostove in druge večje projekte, 57 milijard evrov potniške in tovorne železnice ter 34 milijard evrov za javni prevoz.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

Po podatkih CNBC-ja naj bi 56 milijard evrov namenili širokopasovnim povezavam, kar je prednostna naloga številnih zakonodajalcev. Nedavno je pandemija koronavirusa opozorila na neenakost v dostopu do interneta za gospodinjstva in študente po vsej državi. Zakonodaja predvideva tudi vlaganje 47 milijard evrov v vodovodne sisteme, vključno s prizadevanji za zamenjavo svinčenih cevi.

Znamenita stavba US Capitol, v kateri sta ameriški senat in predstavniški dom. Foto: Al Drago / Reuters
Znamenita stavba US Capitol, v kateri sta ameriški senat in predstavniški dom. Foto: Al Drago / Reuters
Številni demokrati so sicer menili, da je predlog zakona o infrastrukturi neustrezen, ker ne obravnava vprašanj, kot so otroško varstvo, predšolska vzgoja, širitev sistema Medicare in povečana davčna olajšava za otroke. Že več mesecev sicer poteka zapleten zakonodajni postopek, v katerem si demokrati prizadevajo, da bi različne skupine z različnimi pogledi na vlogo zvezne vlade v gospodarstvu podprle oba paketa.

Petkov kaos je bil le zadnji spodrsljaj v ameriškem procesu sprejemanja zakonov, navaja CNBC. Nek progresivni poslanec je pojasnil, da je bilo ves dan zelo napeto. Kljub temu je dejal, da so zakonodajalci delali na »prijazen« način in poskušali doseči rešitev. Številni demokrati si bodo lahko zdaj oddahnili, saj so sprejeli dosežek, ki se je Washingtonu izmikal že leta.

image_alt
Prvi avtonomni in električni tovornjaki na poti v Ameriko

Petkova potrditev predloga je sicer prišla nekoliko prepozno, da bi še dodatno dvignila newyorške borzne indekse, vendar analitiki ne dvomijo, da se bo rast nadaljevala v prihodnjem tednu, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA). Dodatna poraba bo namreč ustvarila več tisoč novih delovnih mest, izboljšala stanje cest in železnic ter oskrbe z vodo, elektriko, internetom in drugim.

Več iz rubrike