Litij bi lahko pridobivali iz geotermalnih voda

V Angliji so predstavili nov način za pridobivanje litija.
Fotografija: Geotermalni litij mora biti trajnostno izkopan in z najmanjšim vplivom na okolje. Foto: Pixabay.
Odpri galerijo
Geotermalni litij mora biti trajnostno izkopan in z najmanjšim vplivom na okolje. Foto: Pixabay.

Jugozahodna Anglija slovi po zelenem podeželju in svoji zanimivi obali. Če bo šlo vse po načrtu, pa bi lahko v naslednjih letih slovela tudi po ekstrakciji litija. V okrožju Cornwall potekajo prizadevanja za izrabo naravnih virov s tega območja in vzpostavitev lokalnega vira litija, navaja CNBC.

Litij je nepogrešljiv v mobilnih telefonih, računalnikih, tablicah in številnih drugih tehnoloških pripomočkih. Ključnega pomena je za delovanje električnih avtomobilov in baterij. To sta dva sektorja, ki igrata pomembno vlogo pri prehodu planeta na nizkoogljično prihodnost. Kako bi lahko tak sistem deloval v prihodnje, preučujejo pri Geothermal Engineering Ltd. (GEL), podjetju, ki je specializirano za razvoj in delovanje geotermalnih projektov.

image_alt
Sončni paneli: njihove dele lahko recikliramo in ponovno uporabimo

Pridobivanje litija iz geotermalnih voda

Poleg načrtovanih projektov v povezavi z izrabo obnovljivih virov energije podjetje GEL dela tudi na poskusnem projektu, ki se osredotoča na pridobivanje litija iz geotermalnih voda. Pri tem preko skupnega podjetja, imenovanega GeoCubed, sodeluje s podjetjem Cornish Lithium. Cilj projekta je pokazati, da se litijev hidroksid, ki je ključna sestavina litij-ionskih baterij, ki se uporabljajo v električnih vozilih, lahko pridobiva v Cornwallu iz naravne geotermalne vode.

Projekt, ki se odvija v Cornwallu, je osredotočen na neposredno pridobivanje litija ali DLE. Po podatkih Nacionalnega laboratorija za obnovljivo energijo lahko tehnologije, ki stojijo za DLE, razvrstimo v absorbcijo z uporabo poroznih materialov, ki omogočajo litijevo vez, ionsko izmenjavo in ekstrakcijo s topilom.

Slika prikazuje koncept elektrarne pridobivanja litija s pomočjo geotermalne energije. Foto: Pixabay.
Slika prikazuje koncept elektrarne pridobivanja litija s pomočjo geotermalne energije. Foto: Pixabay.

Litij je nenadomestljiv za vse zelene prehode

Projekti, kot je ta v Cornwallu, se razvijajo v času, ko se povečuje skrb glede trajnosti. Varnost svetovnih oskrbovalnih verig je še eno vprašanje, zlasti ker na področju proizvodnje litija trenutno prevladujejo Kitajska, Avstralija, Argentina in Čile. V tem primeru bi bil več kot dobrodošel lokalen in lažje dostopen način pridobivanja litija. Večja gospodarstva in proizvajalci avtomobilov prav tako pripravljajo načrte za povečanje števila električnih vozil na cestah.

Julia Poliscanova, višja direktorica za e-mobilnost pri Transport & Enviroment, je v pogovoru za CNBC litij opisala kot »nenadomestljiv pri vseh zelenih prehodih«. Ko gre za trajnostno pridobivanje litija in drugih materialov je jasno, da mora velika večina izhajati iz krožnih modelov, predvsem iz recikliranja. Poliscanova je opozorila, da bo v naslednjih desetletjih prišlo do ogromnega povpraševanja po litiju, kar zahteva uporabo novih tehnik ekstrakcije. Večina litija, ki bo v uporabi leta 2030, še ni bila pridobljena in tukaj pride na vrsto geotermalni litij.

image_alt
V Elanu bodo z lastno sončno elektrarno bolj samozadostni

Trajnostna oskrba z geotermalnim litijem

Geotermalni litij mora biti izkopan trajnostno in z najmanjšim vplivom na okolje. GeoCubedova tovarna se bo osredotočila na vrsto tehnologij za neposredno ekstrakcijo litija. Osnovni cilj je sčasoma razviti komercialni obrat v GEL-ovem projektu United Downs Deep Geothermal Power Project.

Ryan Law, ustanovitelj in generalni direktor podjetja GEL, je v intervjuju za CNBC dejal, da se pod površino v Cornwallu nahaja veliko granitnih kamnin z visoko vsebnostjo litija. To je velika priložnost za podjetje, saj kombinacija granitne kamnine, ki je bogata z litijem in vročo vodo, pomeni dober znak, saj vroča voda absorbira še večje količine litija. GEL je sicer eno od več podjetij, ki želijo razviti zmogljivosti za neposredno pridobivanje litija.

Litij je nepogrešljiv v mobilnih telefonih, računalnikih, tablicah in številnih drugih tehnoloških pripomočkih. Foto: Pixabay.
Litij je nepogrešljiv v mobilnih telefonih, računalnikih, tablicah in številnih drugih tehnoloških pripomočkih. Foto: Pixabay.

Snovanje tehnologije je še v zgodnjih fazah razvoja, a če je možnost proizvodnje v velikem obsegu, bi to lahko povzročilo velike spremembe v načinu pridobivanja litija. Po zadnjih podatkih se večina litija pridobiva iz odprtih rudnikov ali slane vode, ki vsebuje litij. Učinki takšnih procesov imajo pomemben vpliv na okolje. Odprto rudarjenje, kot je »metoda solin«, lahko povzroči uničenje zemlje, potencialno kontaminacijo in veliko porabo vode, zlasti na območjih, kjer že trpijo zaradi suše. Zavzame pa tudi veliko prostora. DLE nasprotno omogoča bolj trajnostno oskrbo z litijem, vključno z uporabo geotermalne energije kot obnovljivega vira za proizvodnjo.

Recikliranje bi moralo biti prednostno, zlasti v sektorju električnih vozil

Poliscanova iz Transport & Enviroment poudarja pomen geotermalnega litija, ki dopolnjuje prizadevanja za recikliranje. Recikliranje bi moralo biti prednostna naloga. Ključno vlogo bo imelo tudi v prihodnje, zlasti v sektorju električnih vozil. Pri Tesli pravijo, da so vse njihove odpadne litij-ionske baterije reciklirane. Švedsko podjetje Northvolt je lani izdelalo svoj prvo baterijsko celico kot 100 odstotkov recikliran nikelj, mangan in kobalt. Projekt GeoCubed v Cornwalu se nadaljuje in v pilotni tovarni bo izvedena podpora z inženiringom, nabavo, gradnjo in zagonom s strani podjetja Ross-shire Engineering. Če bo šlo vse po načrtih, bo pilotni objekt zagnan do konca marca letos.

image_alt
Popolnoma električni katamaran, ki očara z luksuzno opremo

 

Več iz rubrike