V Elanu bodo z lastno sončno elektrarno bolj samozadostni

V Elanu je stekla gradnja sončne elektrarne, s katero bodo pokrili okoli 12 odstotkov svojih letnih potreb po električni energiji.
Fotografija: Foto: Družnik Matej / Delo
Odpri galerijo
Foto: Družnik Matej / Delo

Slovenski proizvajalec športne opreme, ki je po celem svetu znan predvsem po svojih smučeh za alpsko in nordijsko smučanje ter smučeh za skoke, je pričel z gradnjo sončne elektrarne. S tem bodo pokrili približno 12 odstotkov svojih letnih potreb po električni energiji ter znižali izpuste ogljikovega dioksida za 498 ton.

image_alt
Alpina bo kmalu dobila novega lastnika

Obratovati bo predvidoma začela v drugi polovici letošnjega leta, so sporočili iz Elana. V Elanu so, 2. februarja, v sporočilu za javnost poudarili skrb do okolja, skrb do zaposlenih in širše družbe ter poslovanje skladno z aktivnostmi krožne ekonomije.

Letos so družbi že zagotovili 100-odstotno oskrbo z elektriko, pridobljeno iz obnovljivih virov. Družba Elan je sicer zavezana tudi lokalni proizvodnji in razvoju.

image_alt
Sončni paneli: njihove dele lahko recikliramo in ponovno uporabimo

Materiale in surovine za proizvodnjo svojih produktov namreč skoraj izključno pridobiva pri evropskih dobaviteljih s preverjenimi trajnostnimi certifikati in kakovostnimi standardi, je poudaril direktor zimske divizije in podpredsednik skupine Elan Leon Korošec.

Elan je sodoben proizvajalec opreme za šport in prosti čas, zlasti opreme za zimske športe ter za navtiko, ter naprednih kompozitov. S približno 700 zaposlenimi letno ustvarja okoli 90 milijonov evrov prihodkov.

Več iz rubrike