Na Japonskem prodali tuna za 128.000 evrov

Na tradicionalni novoletni dražbi na tokijski tržnici Toyosu je bil prodan 211-kilogramski modroplavuti tun.
Fotografija: Foto ISSEI KATO/Reuters
Odpri galerijo
Foto ISSEI KATO/Reuters

Na tradicionalni novoletni dražbi na tokijski ribji tržnici Toyosu so v tem tednu prodali modroplavutega tuna za preračunanih 128.000 evrov (16,9 milijona jenov). Povpraševanje po tunini je sicer zaradi pandemije manjše, posledično pa tudi najvišja cena za posameznega tuna, ki se je znižala že tretje leto zapored.

Kupec najdražjega tuna je dejal, da upa, da bo nakup 'polepšal' s covidom zaznamovano leto 2022, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

211-kilogramski modroplavuti tun je bil ulovljen v regiji Aomori na severu Japonske, ki je znana po kakovostni tuni. Skupaj sta ga kupila operater suši restavracij z Michelinovo zvezdico Onodera Group in japonski 'kralj tune' ter lastnik veleprodajne verige Yamayuki Group Yukitaka Yamaguchi.

Najdražji tun prodan za kar 2,5 milijona evrov

Letošnja cena je sicer daleč od rekorda iz leta 2019, ko je bil najdražji tun prodan za več kot 2,5 milijona evrov (333,6 milijona jenov).

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Prva dražba tunov v letu na tokijski tržnici Toyosu je tradicionalen dogodek, ki vsako leto privabi veliko število trgovcev z ribami.

Ponudniki včasih odštejejo ogromno denarja, da bi osvojili najdražjega tuna, za katerega velja, da prinaša srečo, pa tudi veliko reklame za kupca.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

Več iz rubrike