Na hrvaški jadrnici zasegli za več kot 40 milijonov evrov kokaina

Hrvaška policija je v soboto sporočila, da so v navezi s španskimi kolegi zasegli skoraj tono kokaina.
Fotografija: Ulična vrednost zaseženega kokaina naj bi bila več kot 40 milijonov evrov. FOTO: Guardia Civil
Odpri galerijo
Ulična vrednost zaseženega kokaina naj bi bila več kot 40 milijonov evrov. FOTO: Guardia Civil

Racija pod kodnim imenom »Falkuša« - poimenovana po zgodovinski hrvaški jadrnici - je bila usmerjena proti članom tako imenovanega balkanskega kartela, specializiranega za tihotapljenje mamil na različnih jahtah in jadrnicah.
 
Znano je, da so vsaj trije hrvaški državljani del organizacije. Kartel jih je rekrutiral za tihotapljenje mamil čez ocean na veliki jadrnici, registrirani pod hrvaško zastavo, so sporočili hrvaški policisti. 
 

Jadrnica je iz pristanišča Šibenik izplula v začetku letošnjega leta, nato so jo konec avgusta opazili pluti po afriški tihotapski poti južno od Kanarskih otokov proti obalam Zahodne Afrike. Tam so lokalno organizirane kriminalne skupine naložile kokain na jadrnico.
 
Posebna ekipa španske policije - Guardia Civil - je prestregla hrvaško jadrnico s tremi člani posadke - vsi trije so hrvaški državljani. Policijska akcija je bila izvedena 8. septembra zjutraj v mednarodnih vodah po odobritvi hrvaških oblasti.
 
Jadrnico so odvlekli v španske nacionalne vode na Kanarskih otokih in na njej našli 980 kilogramskih paketov kokaina visoke čistosti.

Ulična vrednost kokaina naj bi bila več kot 40 milijonov evrov. Namenjen je bil na evropski trg, zlasti v Španijo in Hrvaško. Hkrati so hrvaški organi pregona izvedli racijo v Šibensko-kninski županiji, kjer so zasegli več računalnikov, telefonov in drugih materialov, ki jih je mogoče povezati s tihotapci mamil.


 

Več iz rubrike