102-karatni diamant bi lahko postal najdražji dragulj prodan prek spleta

Sotheby's bo na dražbi ponudil 102-karatni diamant, ki bi lahko postal najdražji dragulj, ki so ga kdaj prodali spletnemu ponudniku.
Fotografija: 102,39-karatni brezbarvni ovalni diamant D. FOTO: Sotheby’s
Odpri galerijo
102,39-karatni brezbarvni ovalni diamant D. FOTO: Sotheby’s

Kamen, 102,39-karatni brezbarvni ovalni diamant D, bi lahko nanesel od 10 do 30 milijonov dolarjev. Na dražbi je bilo do zdaj prodanih le sedem brezhibnih belih diamantov z več kot 100 karati. To je drugi največji ovalni diamant te vrste, ki se je kdaj koli pojavil na dražbi.

»Stokaratni diamanti so praviloma izjemno redki,« je za CNBC dejal Quig Bruning, vodja oddelka za nakit pri Sotheby's v New Yorku. »Brezhibni stokaratni D diamanti pa so še bolj redki.«


Medtem ko Sotheby's ni postavil uradne cene, so se primerljivi diamanti v preteklosti prodali za med 11 in 30 milijoni dolarjev, je dejal Bruning.

Kamen velikosti lizike bodo 5. oktobra prodali na dražbi v živo v Hong Kongu, vendar bodo lahko dražili tudi spletni ponudniki. Če ga kupi dražitelj prek spleta, bi verjetno dosegel rekord najdražjega nakita, kdaj koli prodanega na spletu. Najdražje prodan nakit prek spleta - par modnih uhanov iz modrega in roza diamanta - je bil leta 2016 prodan za 6 milijonov dolarjev

102-karatni kamen je bil izrezan iz 271-karatnega surovega diamanta, ki je bil odkrit v rudniku Victor v Ontariu leta 2018. Kamen spada v elitno podskupino diamantov, znano kot »tip IIa«, ki je kemično najbolj čista vrsta diamantov z najvišjo stopnjo prosojnosti.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: