Študentka za neizdani knjigi podpisala vsaj milijon funtov vredno pogodbo

Britanska študentka z nigerijskimi koreninami Faridah Abike-Iyimide (21) je podpisala vsaj milijon funtov vredno pogodbo za prvenec Ace of Spades in še za en roman brez naslova.
Fotografija: Avtorica upa, da bo njen prvenec temnopoltim mladim dal vedeti, da si zaslužijo srečen konec. Prvi avtoričin roman bo izšel junija prihodnje leto. FOTO: Natee Meepian / Shutterstock
 
Odpri galerijo
Avtorica upa, da bo njen prvenec temnopoltim mladim dal vedeti, da si zaslužijo srečen konec. Prvi avtoričin roman bo izšel junija prihodnje leto. FOTO: Natee Meepian / Shutterstock  

Ace of Spades sodi v kategorijo mladinske literature in bi lahko bil preplet televizijskih serij Opravljivka ter Get Out. Zgodba poteka v elitni zasebni šoli, v kateri neznani vir začne širiti govorice o dveh temnopoltih učencih.

»Ob vseh protestih in institucionalizirani škodi, ki jih temnopoltim povzročajo državne ustanove, se lahko temnopolte osebe počutijo, kot da za njih ni prostora ali da nimajo svetle prihodnosti,« je dejala Faridah Abike-Iyimide, ki na univerzi Aberdeen študira angleščino in kitajščino. »Želim si, da vedo, da sem knjigo napisala zato, da lahko vidijo, da obstaja luč na koncu tunela,« je dodala.


Roman vključuje teme, ki so avtorici zelo blizu, kot so homofobija, temnopolta skupnost, institucionaliziran rasizem in raznolikost mišljenja med temnopoltimi, je njene besede povzel britanski Belfast Telegraph.

V Veliki Britaniji bo roman Ace of Spades izdala založba Usborne Publishing, v ZDA pa založba Macmillan. Pri Usborne Publishing so napovedali, naj bralci pričakujejo »eksploziven dijaški triler, ki seže globoko v srce institucionaliziranega rasizma«.

Več iz rubrike

aktualno

V Veliki Britaniji kmalu poskusna uvedba štiridnevnega delovnika

V okviru pilotnega projekta bo 30 britanskih podjetij uvedlo preizkusni štiridnevni delovni teden. Delavci bodo pri tem obdržali polno plačo.

aktualno

Pokojnine se bodo dodatno uskladile

V veljavo je stopila pokojninska novela, po kateri se bodo pokojnine dodatno uskladile. Kaj to pomeni za upokojence?

aktualno

Spremembe pri igrah na srečo pripravljene na potrditev

Pripravljen je predlog novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij.

aktualno

World Economic Forum: EU o mikročipih, Rusiji in zaupanju

Na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) sta o namerah Evropske unije in Nemčije spregovorila predsednica Evropske komisije in novi nemški kancler.

Komentarji: